2013 г. - подкрепата за протеста

5 <<        6        >> 7       


"Свободата е кокал, хвърлен на народа, за да си строши зъбите."
Александър Дюма - син

Окупирай протестите
Подмяната на протестите


       Дотук видяхме, че в юнските протести има платени участници от неправителствени организации и пиар агенции, както и членове и симпатизанти на желаещи реванш партии (загубилата властта ГЕРБ, както и не успелите да влязат в Парламента). Видяхме "десните" потомци на комунистическата номенклатура, видяхме и шоутата на актьори (виж по-надолу), музиканти и балетисти. Всичко това, което видяхме нямаше как да стане без помощта на медиите. Именно медиите превърнаха митинга в реалити шоу с техните предавания на живо и обилните им коментари за "хепънингите" и "пърформънсите". Те внимателно прикриваха политическата и финансова мотивация на "десните" лица, които редовно интервюираха на живо или канеха в студиата си. Без медиите цялата политико-шоуменска дандания с политически и финансово мотивирани "десни" лица щеше да е само коментар в социалните мрежи и блоговете.

       Като говоря за платени участници, не казвам, че всички протестиращи са платени. О, не - платени са само разните пиари, партийни активисти и дейци на НПО, които все "случайно" дават интервюта и участват в медийни обсъждания. Платени са екстрите, които се осигуряват срещу хвърляне на домати по Парламента:

Оригинал  Свали

       Платено е безплатното сутрешно кафе:


Източник

       Платени са безплатното захранване и интернет:


Източник (повече снимки има във facebook).

       Платени са безплатните тенти над безплатния интернет:


Източник

       Платени са безплатните билбордове:


Източник

       Платен е дори безплатния ток за мобилните телефони:


Източник

       Като стана дума за плащане - дали ГЕРБ не си купиха следизборен медиен комфорт с мощното финансиране на медии без конкурси? Не ви ли се видя странна активната покупко-продажба на медийни холдинги малко преди изборите? В края на април в рамките само на две седмици "България Он Ер" купи "Инвестор.БГ", "Дарик Нюз" купи "Нетинфо", а Красен Кралев купи "Уеб Медия Груп" АД. Окрупняването на медиите в България продължи и след изборите - кръгът на Нова телевизия се обедини с "Дарик Нюз" (и съответно с купените от тях "Нетинфо"). Това е изключително лоша тенденция, защото окрупнените медии в България играят с властимащите, тъй като ги интересуват единствено парите ("частни интереси", така да се каже). Именно тенденциите на окрупняване и скриване на собствениците и капиталите на частните ни медии доведе до срива ни по "свобода на словото" в класацията на Репортери без граници:
Докато в периода 2002 - 2004 г. се движим около 34-38 място в света, то през 2005 г. пропадаме на 48 място, като низходящата тенденция остава. В старите статистики падаме на 80 място до 2012 г., а в новите статистики (пероида 2013 - 2014 г.) падаме чак на 100-но място от 180 страни по света...

       Единственото, което ни остава, е да се надяваме "свободният пазар" да регулира с "невидимата си ръка" частните медии, така че да ни информират вместо да ни манипулират на основата на интерес, защитен с търговска тайна. Вижте за пример частните медии на Иво Прокопиев, които получиха общо 6 млн лева от "Америка за България", за да бъдат "независими". След първия тримилионен транш на "Америка за България" през 2011г. медиите на Прокопиев погълнаха други медии, но дълбоко се съмнявам, че е било в името на "свободата на словото". Ако не сме неолиберали, смятащи, че "пазарът се регулира сам" и дори Комисия за защита на конкуренцията не ни трябва, то заради недоверието ни към спонсорирани от чужбина частни медии би трябвало да се обърнем към националните медии. Те би трябвало да ни информират безпристрастно за протестите и за "случайните лица", които ни се тикат в лицето. Ръководството и журналистите в БНТ, БНР и БТА трябва да са надпартийни и да не участват в политически мероприятия, нали така? Само дето програмният директор на БНТ Севда Шишманова е "първа свирка" на тези чисто политически протести:

       Дали заради двата милиона лева, получени от БНТ (шеф на журито е Севда Шишманова) или заради миналото си с Иван Костов, но пиарът на Иван Костов Найо Тицин също се активизира:       Правещият "улични пърформънси" въобще не е случаен. От книгата на Тицин "Иван Костов – Отговори" (880 страници с интервюта и речи на Костов) се вижда, че връзката между Тицин и Костов не е просто силна, а е направо "Absolute Kostov":       Все пак представлението на Тицин е слабо в сравнение с актьорите с реквизит, костюми и най-вече в сравнение с манекенки-актриси като Таня Илиева:       Възстановката на картината "Свободата води народа" на Дьолакроа си има повод - подкрепата на посланиците на Франция и Германия. Протестиращите са много благодарни за това нарушение на основно правило в дипломацията:


Оригинал

       Оказва се обаче, че жестът с картината на Дьолакроа е доста двусмислен. Да оставим настрана намесата на чужди посланици във вътрешните ни работи и да обърнем внимание на историята, вдъхновила Дьолакроа да нарисува известното платно. Поводът за картината не е Френската революция, а е метеж от 1830 г., довел на френския престол дядото на нашия цар Фердинанд. По-интересното е, че на практика резултат от този метеж няма, защото единственото, което се сменя е кралят - никакви социални или други мерки не са предприети.

       Забелязвате ли европейското знаме в ръката на манекенката-актриса? Безусловният и бекритичен подход към кухите "евроатлантически" ценности ми напомня на едновремешните апологии за светлото комунистическо бъдеще:       Като стана дума за подкрепата на посланици на чужи държави към протестите - да не забравим и тяхната подкрепа към позицията на нашия президент. Следващата тема ще се занимае именно с въпросната позиция на Президента.

5 <<        6        >> 7