Слави Бинев

       Мафиот ли е Слави Бинев? Купи ли си той мястото в Атака и в Европарламента?

       Тук ще покажа защо смятам, че Слави Бинев е от първите борци срещу организираната престъпност и мафиотизирането на живота в България, което му дава пълно право да е член на Атака, независимо дали я е спонсорирал. Ще покажа и тъмните моменти в миналото му.

       До 1989г. тук е действала турската мафия, докато официално ни е управлявала комунистическата мафия. Това, че по комунистическо време организираната престъпност е държана под контрол, си е чиста проба мит. За съжаление под контрол сме били само обикновените мирни граждани...

       Пример за действията на организираната престъпност е "Кинтекс" - посредством него през България са текли потоци от оръжия и наркотици. През 1971г. официално писмо до тогавашния министър на МВР Ангел Цанев показва желанието на министри от българска и турска страна да обсъдят заедно мерки срещу организираната престъпност, която захранва с оръжия турските терористи в замяна на наркотици. САЩ в нота адресирана до съдия-следовател Иларио Мартела по повод атентата срещу Йоан-Павел II посочват, че контрабандата в България с оръжие, хероин и цигари е осъществявана от турци. Публикации на Угур Мумджу разкриват дейността на Абузер Угурлу и братята му - Мустафа, Сабри и Ахмед, както и на близките им сътрудници Челахетин Гювенсой, Надим Диская и Бекир Челенк. Угур Мумджу разкрива връзката между Бекир Челенк и члена на "Сивите вълци" Мехмед Али Агджа.
       Има обаче един още по-интересен човек, обявен за издирване от Интерпол и скрил се у нас под крилото на ДС - Исмет Тюркмен Шабан (Стария Фатик). Името му се свързва с бившия зам. шеф на Първо Главно Управление на ДС и ексвъншен министър Любен Гоцев, срещу когото убитият Георги Стоев искаше да свидетелства, но МВР и Прокуратура не го позволиха. Работилият с ДС до 1989г. Шабан, е търгувал с оръжия, наркотици, каптагон (амфетамин) и крадени коли. Сирийският кюрд има необходимите връзки и дори внася ембаргов петрол от Ирак през Сирия.
       Ако ще говорим за мафия в България, то трябва да говорим именно за Любен Гоцев, Исмет Шабан и сина му - Фатик Тюркмен Шабан (Бабата), преименувал се Филип Павлов Найденов (последните две имена са имената на бащата на Илия Павлов). Наглостта на Шабан в производството на каптагон достига равнища, които принуждават ООН през 1995г. да изпрати нота-предупреждение до България и "любимите" ни властимащи да спрат производството и снабдяването на Близкия Изток с този стимулант.

       След 1989 г. "бившите комунисти" искат да превърнат държавните пари в техни частни капитали. Парите са твърде много, за да бъдат изпрани по стандартните начини с банки и търговски и застрахователни компании (както правеше например бившият следовател от ДС Емил Кюлев). За прикриване на движението на парите се създават криминални групировки, снабдявани с пари от висшата номенклатура (като Огнян Дойнов и Любен Гоцев) и ръководени от бившите членове и сътрудници на ДС и МВР (като споменатите по-надолу Димитър Иванов - "сътрудник" на Илия Павлов и Иван Иванов - "сътрудник" на Иво Карамански). Лице на тези престъпни групировки стават бивши спортисти и бодигардове на номенклатурата, а рамо при навлизането в подземния свят дава стъпилата тук турска мафия, която е с дългогодишен опит в криминалните дела. Да вземем за пример бореца Илия Павлов - той е "вкаран в бизнеса" от Фатик още през 1988г., когато в Германия е заведена преписка за трафик на крадени коли срещу двамата. Според обвинителния акт, двамата са поръчвали кражбата на луксозни автомобили и са осигурявали трафика им през България за Близкия Изток.

       Какво ни подхвърляха тогава медиите и управляващите - някакъв водевил за война между родни начинаещи мафиоти. Всъщност, нито парите, нито дори криминалния бизнес, бяха амплоато на борци, боксьори, гребци, каратисти и т.н. "Бизнеса" си започнаха с червени пари, а в незаконната дейност бяха въведени от настанилите се тук турски мафиоти. Подкрепяните от институциите новоизлюпени български "мафиоти" и турските такива, започнаха едни безнаказани избивания помежду си било поради лични конфликти, било за пари, територии или влияние в подземния свят. Резултатът беше терор над мирното население и смърт предимно за "пушечното месо", т.е. за бившите спортисти. Имаше тогава едни хора, които си позволиха да заявят открито, че властите са свързани с организираната престъпност. Че държавата направи спорта източник на кадри за престъпните групировки; че властимащите се борят не с "охранителите", а с техните лепенки; че престъпниците не са анонимни и демонстративната им ненаказуемост убива вярата в законността; че проблемът е в политиците ни и в липсата на воля да се справят с престъпнoстта. Помните ли кампанията на медиите, властта и престъпността срещу тях?

       Да си припомним:
 • 1988г. – създава се първия частен клуб по бойни изкуства "Хан Аспарух", като сред основателите му са Слави Бинев и доц. Цветан Цветанов. МВР го "саморазпуска" половин година след създаването му.
  Резултат: първият случай на съюзяване на Слави Бинев и Цветан Цветанов.

 • 16 Октомври 1993г. – бой между Иво Карамански и 60 негови човека от една страна и Слави Бинев и 30 каратиста от спортен клуб "Д'Ескрим" от друга страна. Слави Бинев е настанен в болница, а 200 от спортистите от "Д'Ескрим" окупират базата на Карамански (на Мария Луиза). На 17 Октомври 1993г. полицаи щурмуват квартала и арестуват 25 от поддръжниците на Бинев.
  Резултат: само поддръжници на Бинев са арестувани.

 • Октомври 1993г. - шефът на БСФС Цветан Цветанов решава да създаде гражданска асоциация за самозащита от престъпността с име "Защита". Учредителите са 54, като от страна на спортистите (от "разбойническа" страна според показанията на Пламен Митрев) са Слави Бинев и Борислав Цветков (бивш гребец). В устава на "Защита" пише, че е реакция срещу рекета на борческите охранителни фирми. "Защита ще я има в името на беззащитния човек, в името на децата и възрастните, които нямат възможност да си плащат за охрана, а са обект на вандалски посегателства", казва самият Цветан Цветанов.
  Резултат: Слави Бинев и Борислав Цветков са отвлечени и бити, "Защита" е представена в медиите като поредната борческа групировка, но, забележете, съдът отказва да приеме документите й, а от МВР упражняват натиск над Бинев и Цветанов да закрият асоциацията. Сравнете с безпроблемното регистриране на ВИС, СИК, Първа частна милиция, Мултигруп, ТИМ, ТРОН и дугите от "бизнеса"...

 • 16 Ноември 1993г. – 50-60 въоръжени с огнестрелно оръжие "борци" атакуват столичния спортен комплекс "Д'Ескрим" и отвличат и пребиват Слави Бинев и Борислав Цветков. От касата липсват 300 000 лева, а "щурмуваците" Димитър Джамов, Дмитрий Минев (Руснака) и Красимир Маринов (Големия Маргин) са обявени за общодържавно издирване в обвинение за въоръжен грабеж. Това не пречи на "издирваните" да избягат в Гърция.
  Резултат: издирват се само трима нападателя от 50-60 и обявеното им общодържавно издирване не ги спира да прекосят границата. Нападнатите и битите се представят като "същите мафиоти" и на следващия ден МВР блокира София в демостративно предпазване от "гангстерска война". Хората на Бинев действат както е по закон - завеждат дело за въоръжен грабеж и отвличане. Медиите лансират какви ли не версии за нападението над "Д'Ескрим": от прерастнал в изнудване конфликт за 12 000 лева между човек на Мултигруп и човек на Бинев, занимаващ се с търговия на домати и краставици; до електронно устройство за разкодиране на аларми на коли (последното е взето от показанията на Пламен Митрев).

 • 17, 19 и 22 Ноември 1993г. - отвличания и побоища между хора на Карамански и ВИС.
  Резултат: медиите налагат масирано тезата, че това е отговорът на "тандема Карамански-Бинев" за нахлуването в "Д'Ескрим".

 • 31 Декември 1993г. - мощен взрив едва не помита една от външните стени на ресторант "Мираж".
  Резултат: медийната кампания продължава с предходната теза, т.е. че това е "поредния отговор" на тандема Карамански-Бинев. Очевици твърдят обаче, че Фатик хвърля граната към стената на ресторанта в алкохолен делириум. Същия Фатик, който се прегръща с Васил Илиев в ресторанта. Факт е, че никой от празнуващите в "Мираж" висаджии не вика полицията - обаждат се живеещи в съседство с ресторанта.

 • 4 Януари 1994г. - сътрудникът на Иво Карамански Иван Иванов заявява пред в. Труд: "Той [Иво Карамански] обаче няма нищо общо с асоциацията на каратистите, както и със "Защита".
  Резултат: Медийната лъжа за "тандема Карамански-Бинев" е детронирана. Така се доказват думите на Бинев, че няма нищо общо с борбата между Карамански и ВИС.

 • 5 Януари 1994г. - публично е обявено официалното откриване на "Защита". Формалното й регистриране в съда така и не става - съдът не приема документите, а МВР оказват натиск над учредителите, да се откажат да я регистрират. Причините - била параполицейска структура.
         На откриването Цветан Цветанов казва: "...Нападението над "Д'Ескрим" беше за сплашване на асоциацията, двама нейни учредители - Слави Бинев и Борислав Цветков, бяха отвлечени. Престъпните групировки видяха опасност от създаването на здрава обществена организация против престъпността.
         Опитът да се представи "Защита" като мозъчен тръст на рекета не е случаен. Някой има политически и икономически интерес беззаконието да продължи. Може би трябва да се удължи периодът на натрупване на първоначалния капитал на групировките за сметка на "обикновения човечец"."
  Резултат: През 1993-1994г. се попречва на една параполицейска организация, въпреки че "Първа частна милиция" беше регистрирана и раздаваше бухалково правосъдие и дори името й е параполицейско. Странно е, че не се пречи на рекетьорски организации, но на "параполицейски" се пречи и то в момент, когато полицията демонстративно не си върши работата...

 • 11 Януари 1994г. - пазарджишката "борческа" бригада на Иван Ангелов (Кобрата) напада един от съдружниците на Слави Бинев - Цветан Божков, който живее в столичния ж.к. "Дружба". Нападнатият успява да извика помощ и в завързалата се престрелка трима от фирма "Гардения" (пазарджишкото поделение на ВИС) са убити. Божков е приет във Военномедицинската академия с няколко огнестрелни рани. Няколко дена преди да бъде изписан, Божков умира при неизяснени обстоятелства. По оперативни данни на МВР Васил Илиев, брат му Георги Илиев и Младен Михалев (Маджо) наблюдават кървавото зрелище в "Дружба" от паркиран наблизо мерцедес.
  Резултат: гореспоменатите свидетели обвиняват в участие в престрелката Румен Рачев - последният неотказал се от показанията си свидетел на нападението над "Д'Ескрим". На базата на показанията на борците, Рачев е арестуван. Висаджиите сключват сделка с него - той да оттегли показанията си за отвличането на Слави Бинев и липсващите 300 000 лева, а те от своя страна ще оттеглят техните показания срещу него. Така пада обвинението и общодържавното издирване на Димитър Джамов, Дмитрий Минев (Руснака) и Красимир Маринов (Големия Маргин).

 • 12 Януари 1994г. - престрелка пред казино "Севастопол" - собственост на Иван Иванов (сътрудник с Иво Карамански). Ранен е Младен Михалев (Маджо).
  Резултат: отряди барети нахлуват в офисите на ВИС и на Иво Карамански.

 • Вечерта на 14 Януари 1994г. - баретите Марин Чанев и Георги Георгиев са разстреляни пред апартамента на Иван Иванов в квартал "Белите брези". Баретите открито обвиняват шефовете на полицията във връзки с мафията и питат чрез медиите защо висши служители на МВР отиват на крака при собственика на казино "Севастопол" да го убеждават да държи хората на Карамански под контрол. Отговор не получават, но на погребението на убитите 160 техни колеги-командоси не допускат представители на полицията.
  Резултат: баретите са следващите след Слави Бинев и Цветан Цветанов, които си позволяват да обвинят директно властимащите (в частност МВР и полиция) във връзки с организираната престъпност.
  Спомените на Христо Билев - единствената оцеляла барета:

  Оригинал  Свали

 • 30 Август 1994г. - убит е доц. Цветан Цветанов.
  Резултат: малко по-късно се създава СИК и започва войната между ВИС и СИК, разстрелите и взривовете в която са много по-близо до гангстерска война от манипулациите на медиите и властимащите след 16 Ноември 1993г. Желанието за гражданско сдружаване срещу престъпността е смазано.

 • 13 Март 1995г. През 1995г. Жан Виденов моли Илия Павлов да помогне за "овладяването на гангстерската война". Тогава вицепрезидентът на "Мултигурп" - бившият шеф на Шести отдел на ДС Димитър Иванов, пише статия, която публиква от името на Илия Павлов във в. Дума (на 13 Март 1995г.). Там се потвърждава единомислието на Димитър Иванов и Жан Виденов за "групите на борците, каратистите и нинджите".
  Резултат: налагат се митичните тези, че по време на комунистите не е имало организирана престъпност (?) и спортистите от дребни престъпници, натрупали капитал с незаконна дейност, се обединяват и стават "организирана престъпност". Всъщност, организираната престъпност, която присъстваше в нашите медии, е създадена от политици и бивши агенти на ДС. Доказателство за това са връзките на Илия Павлов с политици като Андрей Луканов, Венцислав Димитров, Гиньо Ганев и спонсорирането едновременно на БСП и СДС от Мултигруп. Липсата на мафиотски начин на мислене (да се действа прикрито) и чувството за ненаказуемост оформят бабаитското поведение на спортистите, поради което се набиват на очи. Най-големите престъпници обаче си остават хора като Любен Гоцев и Огнян Дойнов, както и перачите им като Емил Кюлев, Димитър Иванов и Иван Иванов.

 • 25 Април 1995г. - Васил Илиев е застрелян, докато отива на среща със Слави Трифонов. За погребението полицията затваря пътя София-Кюстендил, а градската управа на Кюстендил спуска черни флагове от прозорците.
  Резултат: свидетелите на това беззаконие коментират "във всяка държава има мафия, но единствено в България мафията си има държава". Оказаните почести и внимание към бившия борец просто доказват това, което са казвали Слави Бинев и вече убитият Цветан Цветанов - властимащите подкрепят и работят заедно с организираната престъпност.

 • 10 Октомври 2000 г. - Георги Илиев влиза с десетина въоръжени мъже в "БИАД" и след разменени реплики нанася побой на собственика му Слави Бинев. Предисторията на побоя са многократни вандалски прояви в продължение на година и половина от страна на Георги Илиев, след които Бинев му забранява да влиза в БИАД. Това явно ядосва ненаказуемият до този момент висаджия и предизвиква записаното на камери нахлуване с охрана и няколкото юмрука, които нанася на Бинев на 10.10.2000г. За побоя Илиев престоява в ареста едно денонощие, след което е освободен срещу 1000 лв. гаранция. След повече от три години мотаения, внезапни отказвания на свидетели от показанията им и т.н. все пак Бинев успява да доведе поне това дело до край. На 10 януари 2004 г. състав на СГС потвърждава изцяло присъдата на СРС, с която Илиев е признат за виновен за причиняване на леки телесни повреди и за невинен за хулиганство (защото бил предизвикан от Бинев да го нападне).
  Резултат: това е първият случай на осъден топ-престъпник, за който знам. Присъдата е символична - глоба от 700 лева, 1200 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на Бинев, и 1355 лева разноски по делото. За мен това е една от първите победи на законноста над престъпността в България.

Тук съм сложил някои материали, показващи каква е позицията на Слави Бинев (и съответно на Цветан Цветанов):
       Факт е, че Слави Бинев е доста богат, а както знаем, първият милион винаги е съмнителен. Факт, е че Слави Бинев познава доста от спортистите, влезли в подземния свят. Той е спорна и противоречива личност, но е първият противопоставил се на мутрите и то по законов път. Обвиняват Бинев, че е мафиот, който просто първи скъсва с криминалния свят и минава на светло. С нещо обаче Бинев е по-различен от мутрите, към които толкова често го причисляват - само срещу него има синхронна реакция от страна на:
 • Престъпния свят - няма нападения от страна на Бинев, всички агресии са от страна на тогавашните мутри.

 • МВР и съдебна система:
         Не регистрират "пара-полицейската" организация "Защита", но регистрират пара-борческите организации като ВИС, СИК и Първа частна милиция;
         От една страна МВР "оставя" обявени за национално издирване мутри да напускат границите ни и вярва безрезервно на думите на присъствали на престрелка борци, а от друга - при наличие на видео записи и неопровержими доказателства, обвиняемият е освободен срещу минимална гаранция и точилото се с години дело завършва с минимални наказания;
         Във времена, когато ООН праща остри предупредителни ноти за дейността на Фатик, МВР нахлува и проверява заведенията на Бинев.

 • Медиите - непрекъснато повтарят, че Бинев е мафиот, защото е нападнат или бит от мутри, или защото ги познава (въпреки че, бидейки спортисти, е нормално да се познават).

       Все пак, в мътни времена, когато няма чист бизнес, няма как и този на Слави Бинев да е бил чист. Негативите към него са два типа:
 1. Нощните му увеселителни заведения са места, където се наемат проститутки и се консумират наркотици - имаше няколко полицейски акции в заведения на Бинев, като само за една намерих информация, че е с "положителни" резултати:
         На 31 Август 2002г. МВР провежда специална операция в БИАД, свързана с разследване на търговия и употреба на наркотици. В операцията са взели участие полицаи от Национална дирекция и Софийска дирекция, охранители (?), икономическа и пътна полиция, пожарникари (?) и бърза помощ, както и кучета от агенция "Митници". Проверени са 127 души - посетители и работещи в заведението. От тях 13 не са имали документи за самоличност (сред тях има двама временно пребиваващи чужденци и една малолетна стриптийз-танцьорка). Заведена е преписка за насилие и разврат. Открити са наргилета за употреба на леки наркотици – марихуана и хашиш и са взети проби за проверка. Кутия с 4 празни пакета с остатъци от бял прах са открити при тоалетните и според полевите тестове прахът е кокаин. Заведена е преписка (?). Проверени са и луксозните автомобили, паркирани пред БИАД от посетителите на бара. Нередности не са установени. Направен е от икономическа полиция констативен протокол за установени пропуски по документацията на заведението. Регистрирани са и нарушения на противопожарните изисквания – съставен е акт.
         Внимание - за проституция, марихуана, хашиш и бял прах, за който полевите тестове показват, че е кокаин МВР "завежда преписка". Какво е това??? Не би ли трябвало собственикът на заведението да се арестува на секундата и да му са наложи мярка за неотклонение? Странно как при гореописаните разкрития Слави Бинев не е арестуван или съден...

 2. Обвинения от бивши негови служители или други, имали връзка с него:
  • Компромат със снимки с разпятие с гола жена и монахини-стриптизьорки. Направени са в бившия стриптийз бар "Абато", след като Бинев го е продал.
  • Юлиян Игнатов, бивш партньор на Слави Бинев, обвинява Бинев за взрива на колата му на 20 Февруари 2006г. и твърди, че е завел дело (Регионална Софийска прокуратура, № 8814 / 21.02.2006г.). Адвокатите на Бинев отричат да има такова дело.
  • Заради публикуваните във в. Стандарт непроверени лъжи на Юлиян Игнатов (споменатите снимки, обвиненията за взривявания и палежи, както и в заплахи и рязане на уши), Слави Бинев завежда дело срещу вестника.
  • На 02 Март 2006г. Константин Александров подава сигнал срещу Слави Бинев за фалшифициране на кредитни карти. Оплакването е заведено в прокуратурата под номер 1297/ 02.03.2006. БНБ уж започва разследване, но резултат не се вижда...