Циганите

"Де факто циганите са обявили война на имуществото, честта и живота на останалото население."
д-р Марсел Леви

       Убийството на професор Станимир Калоянов на 23 май 2005 и последвалото бездействие на полицията ме накара да посъбера малко статистика за циганските престъпления. Оказа се истина твърдението, че "за циганите или не трябва да се пише, или да се пише с мярка, защото истината е твърде мръсна и гадна". Информацията е събирана основно през 2005 година.

       Искам да подчертая, че не пиша с цел да насаждам омраза към циганите. Целта ми е да покажа как с дейността си някои организации (включително и правителствени), създават чувство за превъзходство и безнаказаност сред циганите посредством двойни стандарти. Просто искам да насадя чувство на непримиримост към тези, които създават условия за видова омраза.

       Не, няма грешка - нямам предвид расова омраза, която е насочена срещу хора. В моята дефиниция за човек повечето цигани не влизат по простата причина, че създават поколение без мисъл какво ще му осигурят. Плодят се като зайци, но за зайците имат естествени врагове - хищници, които ги ядат и така ограничават популацията им. Все пак признавам, че има и немалко очовечили се цигани, които влизат в категорията хора - трудят се, имат семейства в човешки смисъл и т.н. Те са дори герои, имайки предвид цялостното отношение, което техните "събратя" създават към циганите.

       Изключително толерантните индийци са изгонили чандала (или кандала - тези, които днес наричаме цигани) по един много брутален, дори жесток начин. В Законите на Ману чандала са описани като най-низшата каста, презирана от всички добри хора (Глава 10, строфи 12 и 51-56). Богатството им трябва да са кучешки и магарешки изпражнения; дрехите си трябва да вземат от мъртвите; трябва да ядат от счупена посуда; трябва да се скитат от едно място на друго; да се изолират, за да се множат само помежду си; в градовете могат да влизат само денем; трябва да изпълняват смъртните присъди и да се грижат за труповете на тези, които нямат роднини. С помощта на тези закони се насажда нетърпимост и дори омраза към тези "низши" хора, които са обявени за продукт на кръвосмешение. Това едва ли е направено просто ей така. Възможните цели са две - да се държат под контрол, като се настройват другите хора срещу тях или просто да се изгонят, налагайки им непосилни условия на живот. Ето как тези "най-низши сред хората" (в някои преводи са дадени като по-низши от най-низшите същества) се пръсват по света.

       Вместо да се опитваме да очовечим каквото можем от тези същества, тук се създават твърде подходящи условия да виреят и то почти без ограничения. С помощта на двойни стандарти циганите стават привилегировани спрямо хората в много отношения. Тук ще видите много мерзост и мръсотия, но не се настройвайте срещу циганите. Това е все едно да се настроиш срещу лисиците, които ти ядат кокошките вместо да скочиш срещу хората, които развъждат лисици до теб. Насочете омразата и отвращението си в правилната посока - виновни са хората, които създават удобните условия за виреене на циганите у нас.

       Причините за безпроблемното размножаване на циганите са и в основата на омразата към тях, която властимащите налагат за отвличане на вниманието от собствените си престъпления. Как се създава въпросната омраза?

       Да вземем за пример полицията и прокуратурата: ако си циганин, престъпленията ти се разминават - паролата е "неизвестен извършител", но ако си човек и се защитаваш, те осъждат (има разлика в обстоятелствата, но... оправданият бизнесмен е убил човек, докато осъденият пенсионер само е осакатил циганката). От своя страна циганите лесно и бързо осъждат държавата ни за дискриминация в Страсбург с дейната помощ на организации от сорта на Хелзински комитет и "Отворено общество". Дори и да не осъдят държавата ни, винаги има реакция на действия срещу тях, независимо от причината за тези действия - например полицай бе осъден и уволнен задето е набил шестима (???) пияни цигани, свалили и разкъсали родното знаме.

       Други примери за насаждане на омраза - привилегии за циганите спрямо хората на базата на двойни стандарти:
  • Циганите получават с предимство общински жилища. Да не говорим за самонастаняващите се цигани - не само, че не се гонят, както се постъпва с хората, но правителството започва да мисли варианти за изграждането на жилища за "горките" цигани. Подарък!
  • Циганите получават с предимство социални помощи. И то много от тях нямат и ден трудов стаж. Никакъв платен данък!
  • Не си плащат тока с години, но не им се изключва.
  • Циганите не плащат нито здравни осигуровки, нито когато ходят на лекар. Другите плащаме хем осигуровки към Здравната каса, хем и при самото посещение при лекар. А Пирогов е пълен предимно с цигани (пациенти де, не лекари)...
  • Деца - ако си циганин имаш сметка да имаш много деца - за всяко вземаш детски. Самото дете може да се прати да проси или да се обучи да краде. В краен случай детето може и да се продаде за осиновяване в приемно семейство - печели се добре от това. Често, когато децата станат твърде много, се изоставят и отиват в домове за сираци, въпреки че родителите им са живи и здрави. Както помощите, така и домовете за деца се издържат от работещите хора, т.е. определено не от циганите. Така многодетните цигани крадат от работещите българи. Разрешаването на такова поведение е на практика толериране на висока раждаемост сред циганите и на неявната кражба, която се извършва.
  • Според Чл.53 от Конституцията образованието до 16 години е задължително и (уж) безплатно. Този член е систематично нарушаван от циганите, въпреки че бе приет в този си вид предимно заради тях (според Чл.79 на старата Конституция: "основното образование е задължително и безплатно"). Забележете - вместо вида образование вече е зададена само възраст. Т.е. може да повтаряш първи клас до 16 години и ще си ОК според новата Конституция.
    Имаше различни програми за поощряване на образованието сред циганите, но никоя не помогна. Това не попречи на депутатите от ДПС да предложат неграмотни (кои на 16 години нямат основно образование?) да се явяват на изпит за шофьорски книжки.
  • Возят се безплатно в градския транспорт (поне в София) и с БДЖ. При опита на БДЖ на 02.08.2005г. да ограничи гратисчиите имаше стълкновения.
  • Ако си човек и кажеш "не на груповите права" и "правата трябва да вървят със задължения", то си ксенофоб и фашизоид, но ако циганска тълпа вика "смърт на българите", то това е цивилизовано изразяване на мнение.
       За неравното третиране на хора и цигани в България имаше и петиция.

       Циганите са божи твари, така както кита, слона, гарвана, амебата и грипните вируси. Те не са полезни или вредни, не съществуват, за да бъдат мразени или унищожавани.
       В днешно време циганите могат да служат като индикатор на това доколко здраво е обществото. Ако не си здрав, ще разрешиш на грипния вирус да се нанесе в теб и да се размножава. Ако обществото е болно, то ще разреши на циганите да се нанесат и да се размножават в него. Фактът, че това се случва означава, че обществото ни е болно и трябва да започнем да се грижим за излекуването му!

       Вместо заключение - една доста крайна, но съдържаща много истини статия на Ангел Грънчаров: "Роби на свободата". Оказва се, че и други са събирали статистики за циганските престъпления - статия с много линкове.