Нека написаното тук не ви настройва срещу циганите - това е в природата им. Настройвайте се срещу тези, които им създават комфорт и условия да се развиват и множат безконтролно. Както съм казал тук циганската популация е само индикатор, че обществото ни е болно. Както и, че собствената ни държава в лицето на властимащите (което включва и "органите на реда") работят срещу нас, българите.

Цигани грабят посред бял ден във Видин

в. Монитор, 18.07.2005

       Десетки цигани - деца и възрастни, крадат тухли посред бял ден от ограда на видинската фирма "Випом", предаде БТА. Падналият преди дни проливен дъжд и разразилата се буря са съборили част от тухлена ограда на фирма "Випом", която се намира близо до видинския 15-хиляден цигански квартал "Нов път". Единственото препитание за хората от махалата, освен социалните помощи, са събирането на старо желязо и периодичните набези. Възползвайки се от създалите се условия мургавите на големи групи разграбват оградата, влизат в двора на предприятието и крадат каквото им попадне. Не ги спира дори стрелбата със стоп патрони на гардовете от частната охранителна фирма "Алфа щит". За да спре разграбването, ръководството на фирмата започва изграждането на разрушената стена. Строителните работи се извършват под зоркия поглед на охранителите, които стоят до майсторите с пушки в ръка.
       От едната страна майсторите зидат ограда, от другата рояци циганчета се спускат и крадат и стари, и нови тухли, оплаква се Георги Георгиев, шеф на охраната във фирма "Випом". Двадесетина малолетни мургавелковци през деня и нощта не се спират пред нищо и продължават набезите и кражбите. Началникът на видинското РПУ полк. Константин Джунински каза, че не може да осигури постоянно присъствие на полиция в района. До момента са задържани 6 от крадците, но това са 13-14 годишни деца и случаите се препращат в Детската педагогическа стая. 12 строители още продължават да изграждат близо 100-те метра тухлена ограда. Не е известно кога ще я завършат, защото изграденото през деня през нощта е откраднато отново.
       Подобно ситуации не са рядкост не само за Видин и станалия известен, покрай циганския клан "Зрънкови", квартал "Нов път". Набези на групи роми има в цялата страна.
       В началото на април тази година банда цигани от Перник откраднаха цял влак от гарата в града. По тъмно ромите откачиха 13 вагона и задигнаха старото желязо в тях. Крадците изнесоха на ръце 8 тона метали до близкия пункт за изкупуване. Те не се страхуваха от полицията или частните охранители и дори ги замеряха в камъни.
       По същото време в Дупница 300 цигани от Гиздова махала нападнаха складовете на бившето военно поделение в Дупница. Ромите се готвеха да разрушат пет сгради и изнесоха на ръка релси по 500-600 кг. За да не бъдат бити от охраната или полицията, те изтикваха напред децата. Ромчетата пък показаха завидно усърдие и сами изнасяха 150-200-килограмови врати. Ромите обясняваха, че рушат бившите военни складове, за да се препитават.