"Атака" в 40-то Народно събрание

10 <<        11        >> 12       


Show/Hide
Съдържание - списък с темите

История
Отлюспените
Закон за политическите партии
Субсидията на "Атака"
Скандали


       "Атака" има 50 законопроекта и 8 проекторешения в 40-то Народно събрание. Как законопроектите на депутатите от двете парламентарни групи на "Атака" биват спъвани и замотавани може да се види от стенограмите на Парламента.

История

       През 2005 година журналистът Волен Сидеров, натрупал висок рейтинг с предаването си "Атака" по телевизия СКАТ, решава да влезе в политиката с едноименна на предаването партия. Идеологията на партията е синтезирана в нейните предизборни 20 точки, както и в програмната схема за 2005 г. Партия "Атака" се учредява на 17 април 2005 г., но забавяне на регистрацията на партията в съда принуждава Сидеров да оформи набързо коалиция със съмишленици от кръга "Нова зора" (7 от 20-те точки на Атака са заимствани от точките на "Нова зора"). В коалицията, кръстена Национално обединение "Атака" (НО "Атака"), има три все още нерегистрирани партии: "Атака", "Нова зора" и Съюз на патриотичните сили и воините от запаса "Защита" (преименуван на 11 декември 2005 г. на Съюз на патриотичните сили "Защита"). Мандатоносители, т.е. съдебно регистрираните партии, към момента на подаване на документите в ЦИК са два:
  • Национално движение за спасение на Отечеството (НДСО) с председател Илия Иванов Киров и
  • Българска национално-патриотична партия (БНПП) с председател Петър Станиславов Манолов.
       Бидейки регистрирана само в ЦИК, гореспоменатата предизборна коалиция престава да съществува юридически след изборите на 25 юни 2005 г. Влезлите в Парламента депутати си съставят парламентарна група с името на коалицията или накратко ПГ на КНО "Атака" (КНО - Коалиция Национално Обединение).

       Съдебната регистрация на партия "Атака" (ф.д. № 7062/2005 към Софийски градски съд) излиза на 12 юли 2005 г. - близо месец след подаването на заявлението за регистрация (14 юни 2005 г.). Причина за късното подаване на документите са умишлените забавяния на промените в Изборния кодекс - за това държавата дори бе осъдена в Страсбург.

       Веднага след изборите на 25 юни 2005 г. ПГ на КНО "Атака" е с 21 депутата съгласно официалните изборни резултати и е с най-ниската цена за получен глас:

ПартияРазходиДепутати
Коалиция за България1.2 лв/глас82
НДСВнад 1.6 лв/глас53
ДПС1.2 лв/глас34
Коалиция НО Атака0.2 лв/глас21
ОДС4.4 лв/глас20
ДСБ2.3 лв/глас17
Коалиция БНС13

       Скоро след изборите започват "отлюспвания" на депутати, които стават "независими":

21 юли 2005 - Петър Манолов (БНПП) Напуска ПГ на КНО "Атака" по-малко от месец след изборите заради дискриминирането на партията му от авторитарното поведение на Сидеров, който налага близки до него хора.

       Домогванията на лидера на БНПП до субсидията и споровете на мандатоносителите със Сидеров по този въпрос са разгледани в детайли по-нататък...
       Манолов подкрепя правителството на Станишев, заради което би бил изключен от парламентарната група, така както става с тримата депутата по-долу. По същото време, когато Манолов напуска, започват да се носят слухове, че БСП купува депутати.

28 юли 2005 - Изключени от ПГ на КНО "Атака", защото са подкрепили правителството на Станишев:
Станчо Тодоров ("Защита")
Христо Величков ("Защита")
Йордан Величков ("Защита")

       Не само БНПП и "Защита" искат да подкрепят управлението на БСП и ДПС. Целият идеологически кръг "Нова зора" оказва натиск над Сидеров да бъде подкрепен Станишев. По този повод на 05 август 2005 г. от "Воини на Тангра" пишат, че "предателите" от "Нова зора", са комунисти, които само имитират национализъм. Няколко дена по-късно разривът с "Нова зора" е разкрит в собствения им вестник. Ултралевите партньори на Сидеров реагират на опитите му да регистрира парламентарна група на партия "Атака" като го "изключват" от предизборната коалиция НО "Атака". Дори вземат незаконно решение да обявят подписа му за невалиден със задна дата... Опиянени от успеха на Коалиция НО "Атака", "Нова зора" и "Защита" дори решават да участват (без особен успех) като самостоятелни политически субекти.

       Искането на Сидеров и депутатите от партия "Атака" новата парламентарна група да е ПГ на партия "Атака" среща съпротива, поради което името й става ПГ на Коалиция "Атака". В крайна сметка всички 17 депутата от ПГ на КНО "Атака" се прехвърлят в новорегистрираната ПГ на Коалиция "Атака" през септември 2005 г. Тази ситуация напомня страшно много на разправиите в 39 НС между мандатоносителите на НДСВ и самата царска партия, когато излиза регистрацията й. Тогава "жълтите" имаха мнозинство и наложиха своето, като регистрираната след изборите партия НДСВ стана парламентарно представена.

       Някои предполагат, че причините за образуването на новата парламентарна група на "Атака" са финансови спорове, но на 02 септември 2005 г. все още никой не е подал документи за субсидията на "Атака". Обикновено при спорове за пари е обратното - всички са подали документи и се карат "чакайки софрата". В случая разривът изглежда по-скоро на идеологическа основа, а колкото до караниците за субсидията - детайлите по този въпрос ще разгледам по-нататък...

       Следните депутати стават "независими", след като е съставена ПГ на Коалиция "Атака":

31 януари 2006 - Владимир Кузов Изключен от ПГ на Коалиция "Атака", защото не е информирал ръководството преди изборите, че е подсъден за педофилия (делото е било заведено на 4 май 2005 г., а информацията е разкрита от прокуратурата на 27 януари 2006 г.).
02 февруари 2006 - Минчо Христов ("Нова зора") Изключен от ПГ на Коалиция "Атака" заради острите критики към ръководството на партия "Атака" и за нарушаване на вътрешния ред на групата.
15 март 2006 - Стела Банкова (безпартийна) Напуснала ПГ на Коалиция "Атака" заради несъгласие с ултра-националистическата риторика и неспазените обещания за социална политика.
20 април 2006 - Павел Чернев ("Атака") Изключен от партия "Атака" (и съответно от ПГ на Коалиция "Атака") след участието му в хулителска кампания, целяща да представи Сидеров като хулиган.
02 октомври 2006 - Петър Берон ("Защита") Напуснал ПГ на Коалиция "Атака" малко преди да бъде изключен заради кандидатирането си за президент, с което отнема от гласовете за Волен Сидеров.
07 ноември 2007 - Георги Георгиев ("Атака") Напуснал ПГ на Коалиция "Атака" заради караници за оформянето на избирателните листи за изборите за кмет, както и заради превръщането на "Атака" в семейна партия.

       Напусналият Георги Георгиев е десетият отцепник. Достигнали кворума за парламентарна група, отцепниците опитват да си съставят своя ПГ, но се оказват твърде "независими" един от друг.

       На 26 февруари 2009 г. Владимир Кузов е осъден и изключен от Парламента, като на негово място влиза Надя Иванова. Така ПГ на Коалиция "Атака" става отново с 12 души, а "независимите" атакаджии намаляват на 9.

09 април 2009 - Христо Попов Прехвърля се в ПГ на ОДС поради разногласия с ръководството на партия "Атака".

       За да се разпадне парламентарна група трябва членовете й да паднат под минималния кворум от 10 депутата. След напускането на Христо Попов в ПГ на Коалиция "Атака" остават 11 души и е необходимо още двама да я напуснат, за да се разпадне. Това става малко преди изборите за 41 Народно събрание:
17 юни 2009 - Ваню Хърков и Георги Димитров Напуснали заради избирателните листи - и двамата не фигурират в листите за следващия парламент.


Отлюспените

       Влизайки в 40-то Народно събрание на 25 юни 2005 г. с набързо скроена коалиция, Сидеров е нямало как да знае кой е бил агент на ДС, но половината отлюспени от "Атака" са именно такива:
от Съюза на патриотичните сили и воините от запаса "Защита"Петър Берон, Йордан Величков и Станчо Тодоров
от партия "Атака"Ваню Хърков, Георги Георгиев, Тодор Батилов (Батилов напуска след края на парламентарната сесия)

       Единственият сътрудник на ДС, който остава в "Атака" и влиза в 41-то НС е Станислав Станилов. Интересно е да се спомене, че за парламентарните избори за 41 НС (2009 г.) Геоги Георгиев и Тодор Батилов се регистрират в Български национален съюз "Нова демокрация" на Боян Станков (Расате). В крайна сметка се оказва, че не "Атака", а "Защита" и БНС са партиите със сътрудници на ДС. Да не забравим и ДПС - там сътрудници на ДС са големите играчи като Ахмед Доган, Лютви Местан и Рамадан Аталай. Както казва през 2008 г. председателят на комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов: ДС е създала ДПС и доказателство за това е, че в ДПС има най-много агенти на ДС.

       Интересна е връзката между бившите депутати от парламентарните групи на "Атака" и внеслите искането за големите пенсии и ранното пенсиониране на депутати:
Петър Бероннапуснал малко преди да го изключат
Йордан Величковизключен
Христо Поповпрехвърлил се в друга парламентарна група
Ваню Хърковнапуснал заедно с още един депутат, за да се разпадне парламентарната група на "Атака"
       От подписалите атакаджии остава само организационният секретар на партия "Атака" Илиян Илиев, който не е включен в следващото 41 Народно събрание и е изключен от партията на националния сбор на 21 декември 2011 г.

       Друго интересно е, че повечето медии се втренчиха в "Атака" и пропуснаха факта, че под това искане са се подписали 4 депутата от БСП и двама от Българска нова демокрация (отцепници от НДСВ).

       В 40-то Народно събрание има много отлюспвания и разцепления. Рекордьори в това отношение с 18 напуснали и изключени са НДСВ. На 05 декември 2007 г. 14 от отлюспилите се от ПГ на НДСВ дори си сформират своя парламентарна група - "Българска нова демокрация", към която малко по-късно се присъединяват още двама бивши от НДСВ.

       Разнородната коалиция Български народен съюз (БНС, но различно от това на Боян Станков - Расате) се разпада и депутатите й съставят нова ПГ - Движение "Напред", от което също има отлюспвания (Анастасия Мозер и депутатите от "Лидер"). Към Движение "Напред" се присъединява и "независимият" депутат Павел Чернев, изключен от ПГ на Коалиция "Атака".

       Авторитарната партия ДСБ, която не е в коалиция с разнородни партии, се прощава с 4 депутата: Димитър Абаджиев, Николай Михайлов, Нено Димов и Антонела Понева. Лидерът на СДС Петър Стоянов пък изгонва всичките трима представителя на Демократическата партия от ПГ на ОДС.

Закон за политическите партии

       Първите два транша на субсидията за "Атака" се превеждат от Министерството на финансите на 31 октомври 2005 г. и на 22 декември 2005 г.. Веднага след първия транш мандатоносителите Петър Манолов (БНПП) и Илия Киров (НДСО) предявяват претенции цялата субсидия да бъде превеждана на тяхна сметка. На пътя им застава обаче тогавашният Закон за политическите партии, който бе променен в 39-то Народно събрание от изпадналото в положението на "Атака" НДСВ:
       След проблемите с регистрацията на НДСВ в съда през 2001 г., на царистите се наложи да съставят коалиция, за да участват на изборите. Мандатоносители са Партията на българските жени (ПБЖ) и Движението за национално възраждане "Оборище" (ДНВ Оборище). Съответно, тези две партии получават субсидиите, както е според тогавашния закон (сайтът на Държавен вестник има архиви чак от 2003 г., така че за официален източник може да използвате този законопроект, към който е приложен OCR на закона).

       Мандатоносителите Весела Драганова и Тошо Пейков изтеглят цялата сума за коалицията, след което избухват скандали, че ги усвояват за лични нужди. Заради разправиите за субсидията, НДСВ решава през 2003 г. да промени тогавашния Закон за политическите партии. С промяната в чл. 15 се изключват предизборните коалиции, които са регистрирани само в ЦИК. Субсидията се получава само от регистрирани в съда (чл. 7) партии и коалиции, които имат парламентарна група или достатъчно депутати (поне 10), за да оформят ПГ. Новият Закон за политическите партии, който е обнародван на 1 април 2005 г., не променя нищо - просто член 15 от стария закон е с номер 25 в новия.
       Предизборната коалиция НО "Атака" престава да има парламентарна група, след като на 21 юли 2005 г. единственият й мандатоносител - Петър Манолов напуска ПГ на КНО "Атака". Така отпада последният шанс за легитимация на коалицията пред Министерството на финансите. Лишеният от субсидия Петър Манолов предлага през август 2005 г. да се върне положението от преди промяната на НДСВ. Повече от година по-късно, на 5 септември 2006 г., предложението е прието:
       Според поредната промяна субсидията отново се дава на коалиции, участвали в парламентарните избори. Добавена е възможност разпределението между партиите в коалициите да става с коалиционни споразумения, тъй като предходния закон разделя парите според броя депутати от всяка партия. На 23 януари 2009 г. в същия член се вкарва промяна, с която субсидията се изплаща на партията, към която депутатите "декларират принадлежност". С помощта на тази промяна пък в следващото 41 Народно събрание субсидията на депутатите ще се използва за купуването им .

Субсидията на "Атака"

       Както вече казах, мандатоносителите на коалиция НО "Атака" предявяват претенциите си за субсидия още от 2005 г.. Те изразяват недоволство от факта, че парите се превеждат на сметката на партия "Атака", а не по техните сметки. За тяхно съжаление Законът за политическите партии от 2005 г. (виж по-горе) се интересува само коя регистрирана в съда партия или коалиция има парламентарна група или достатъчно депутати, за да направи такава. Предизборната коалиция НО "Атака" не е регистрирана в съда и затова нейните мандатоносители претендират за субсидия, за която нямат никакво право. От съдебно регистрираните партии в парламентарните групи на "Атака" само партия "Атака" има минималния брой депутати за ПГ, поради което право на субсидия има само партия "Атака".

       Субсидията, която Министерството на финансите превежда с двата вече споменати транша в края на 2005 г., става повод за скандал. Министерството на финансите превежда в сметката на партия "Атака" сума за всички депутати в парламентарните групи на "Атака", въпреки че не всички депутати са членове на партията. Така Волен Сидеров получава сума, която е с 95 хиляди лева повече от сумата, предназначена за партията му. Мандатоносителите на предизборната коалиция искат тези наддадени пари, въпреки че нямат право на тях. След решение на Сметната палата и писмо от Министъра на финансите, Сидеров връща надданеното в бюджета.

       Някои медии веднага използват случая да обвинят Сидеров, че е крадец, въпреки че е върнал това, което му е преведено над полагащата се сума. От партия "Атака" пишат отворено писмо, в което искат извинение от председателя на Сметната палата заради обвинителния тон в доклада за партията. Там се обяснява, че грешката е в Минстерството на финансите и че Сидеров я е коригирал, като е върнал наддаденото. Според партия "Атака" забавянето на сумата е поради дългите обсъждания с Министерството на финансите и Сметната палата какво точно да се прави с тези пари.

       Отговорът от Сметната палата е манипулативен опит да се прикриват грешки на държавните институции. От Сметната палата манипулират с това, че коалицията няма право на субсидия, сякаш това се отнася до правото на партията да получава субсидия. Ако Сидеров не е спазил "съответния ред", как така Министерството на финансите му превежда пари? Или може би в Сметната палата смятат, че в Министерството на финансите са толкова глупави, че дават на Сидеров пари за "коалиция, която няма право на субсидия"? Някои медии подемат манипулацията и пишат, че партия "Атака" взема субсидия по милост. Изглежда, че за разлика от НДСВ, партия "Атака" не може да взема определената й от закона субсидия...

       От Сметната палата пишат, че Сидеров е трябвало да разпредели субсидията, въпреки че това е отговорност на Министерството на финансите и никакви "декларации" на Сидеров не може да свалят тази отговорност. Преводът на субсидията за всяка регистрирана в съда партия или коалиция се извършва от Министерството на финансите. Чак след промените в Закона за политическите партии от 5 септември 2006 г. ще трябва предизборните коалиции сами да разпределят субсидията между партиите-членове.

       От "Атака" обясняват, че субсидията, която са искали е за партия "Атака", а не за коалицията. Националистите обвиняват директно Сметната палата за нейните незаконосъобразни решения, че през 2005 г., нямащата съдебна регистрация предизборна коалиция, може да получава субсидия. Според тях именно това подвежда Министерството на финансите да преведе на партия "Атака" сума като за цялата коалиция.

Скандали

       Предложението на Петър Манолов за промени в Закона за политическите партии, които да му дадат право на субсидия, е прието на 5 септември 2006 г.. След тази дата цялата субсидия отива при мандатоносителите от предизборната коалиция, като разпределението на парите вътре в коалицията трябва да става на базата на коалиционно споразумение.

       Цялата сума за коалиция НО "Атака" (400 - 450 хиляди лева на година) се превежда по сметката на Петър Манолов. Лидерът на БНПП не разпределя парите, както е по новия закон, заради което става и скандал в Парламента. Алчността на Манолов лъсва, когато одит на Сметната палата (офлайн копие) установява конфликт на интереси с 300 000 лв, платени за наем на офис. Огромната сума е платена за 10 години напред, а собственикът на имота и получател на сумата е фирма на дъщеря му. Доказателство, че таткото не е искал да плаща парите, които са се полагали на партия "Атака", е наложената му принуда чрез съд. Това се вижда в одитния доклад (офлайн копие) за партия "Атака" за 2010 г. Там се споменават Решение № 20 от 25.07.2008 г. на Софийски градски съд и Решение № 982 от 14.07.2009 г. на Софийски Апелативен съд, във връзка с които е постигнато извънсъдебно споразумение БНПП да плати на "Атака" сума в размер 71 500 лв.

       В крайна сметка мандатоносителят от НДСО Илия Киров публикува извинение до Сидеров и критика към другия мандатоносител Петър Манолов относно злоупотребите със субсидията. Разбира се, медиите не обръщат внимание на това, защото за тях Сидеров е крадец, а партия "Атака" получава пари по милост...

       Следващите години медиите и политическите противници не успяват да дъвчат субсидията на партия "Атака", защото се оказва, че не "Атака", а другите парламентарно представени партии получават незаконни дарения. За "неполучавалото дарения" ДПС говори бившият ръководител на "бизнес центъра" им Керим Караали (запис на интервюто). Той нарича ДПС "търговска партия" и казва, че дори са имали връзка с турска радикална партия. Доган се заканва да съди Караали, но последният е осъден за отглеждане на марихуана, а не за клевети (още за присъдата). Ахмед Юсеин твърди, че Караали е бил портиер, но твърденията на Караали за "бизнес центъра" се потвърждават от Гюнер Тахир и Осман Октай. Според ДАНС обаче ДПС няма нарушения.

10 <<        11        >> 12