"Атака" в 41-то Народно събрание

11 <<        12        >> 13       


Show/Hide
Съдържание - списък с темите

Избори
Подкрепа за правителството на ГЕРБ
Отцепниците от "Атака"
Какво е да си "независим" депутат
Сваляне на подкрепата към ГЕРБ


       В 41 Народно събрание "Атака" има 52 законопроекта и 6 проекто-решения. Освен първоначалните 20 точки, които не се променят през годините, програманата схема от 2005 г. се разширява и допълва за изборите през 2009 г. - кратък вариант от края на 2008 г.

Избори

       Според официалните резултати от изборите за 41 Народно събрание (5 юли 2009 г.) "Атака" е четвърта сила. Въпреки успешното касиране на 23 секции в Турция и многото други нарушения не само в Турция, но и в България, самите избори не са касирани. Случайно или не 18140 от всичко 18358 "гласа" в касираните секции са за ДПС...

       Официално Волен Сидеров вкарва 21 депутата и в този Парламент, но този път няма предизборни коалиции - всички депутати са от партия "Атака". С най-много гласове е ГЕРБ - бившо сдружение на Бойко Биросов, което на 3 декември 2006 г. прераства в партия. Тогавашният кмет на София няма законово право да ръководи партия, поради което той се води "неформален лидер" на ГЕРБ.

       С медийния комфорт преди и след създаването си, партия ГЕРБ вкарва най-много депутати при най-малки разходи за депутат. След медийната звезда Бойко Борисов най-малко пари за вкаран депутат е вложил Волен Сидеров. В таблицата по-долу съм дал статистика на разходите съгласно отчетите пред Сметната Палата и брой депутатски места в 41-во Народно събрание съгласно официалните изборни резултати:

ПартияРазходи, лвДепутати
Коалиция за България1 999 05240
Синята коалиция1 998 26015
ДПС999 70838
НДСВ996 943
ЛИДЕР956 466
ГЕРБ826 388116
РЗС465 69010
Коалиция "За Родината"349 520
Национално движение за спасение на Отечеството329 647
Съюз на патриотичните сили "Защита"288 610
Атака220 65121
Движение "Социалдемократи"112 775
Българска лява коалиция110 662
Другата България85 484
Зелените79 169
Български национален съюз "Нова демокрация"70 025
Партия на либералната алтернатива и мира50 347

Забележете колко скъпи са депутатите от Синята коалиция:

ПартияРазходи за депутат, лв
Синята коалиция133 217
Коалиция за България49 976
РЗС46 569
ДПС26 308
Партия "Атака"10 507
Партия "ГЕРБ"7 124

       Вижда се, че не само бедните БНС и "Социалдемократи", но дори похарчилите повече от "Атака" организации "Защита", НДСО и коалиция "За Родината", не успяват да спечелят място в Парламента. Обърнете внимание на коалиция "За Родината" - тя харчи почти 350 хиляди лева без никаква възвръщаемост, защото получените 0.21% не я класират за субсидия. Тази коалиция е интересна, защото участвалият в нея Стефан Пеев предлага партията си през 2013 година на протестиращите срещу политическото статукво:

Оригинал  Свали   

       От къде са тези пари и как изхарчването им се отразява на евентуалния бъдещ мандатоносител, не знам...

Подкрепа за правителството на ГЕРБ

       Тъй като ГЕРБ нямат мнозинство, те решават да потърсят обединение на основата на меморандум. Следните точки от "политическите приоритети и принципи" в меморандума си съвпадат с принципите на партия "Атака":
  • точка 1 и 2 - ревизия на дейността на досегашните управляващи;
  • точка 3 - изборен закон и закон за референдумите;
  • точка 6 и 7 - съкращаване на администрацията.
Останалите точки от меморандума са твърде общи и могат да съвпаднат с каквото и да е. Например точка 4 би могла да съвпадне с идеята за преразпределение на бюджета в посока на българските граждани, но може и да е нещо друго.

       С активната помощ на медиите, както и с помощта на атакистка риторика, проектът ГЕРБ бе видян от повечето хора през 2009 г. като алтернатива на предишните управници. Нямайки властови ресурс, за да наложи политиката на партия "Атака", Волен Сидеров решава да подкрепи тези от народните избраници, които не са се компрометирали с управленски скандали. Лидерът на "Атака" решава да даде шанс на неуправлявалите до момента да водят политика по меморандум, първите две точки от който са свързани с ревизия на дейността на предходните управляващи:

Оригинал  Свали

       Това, че подкрепата на "Атака" е под условие за водене на политика по меморандума (смяна в стила на управление и ревизия на предишните управляващи) се вижда и от интервютата на Сидеров. Поради голямата неравнопоставеност между "Атака" и ГЕРБ, Сидеров решава да остави отговорността за управлението изцяло върху ГЕРБ. Лидерът на "Атака" не иска министерски кресла или други длъжностни позиции, но на 100-ния ден от управлението на ГЕРБ дава съвети да се проверят кадрите на БСП и ДПС по места, защото чрез тях се поддържат обръчите от фирми и с тях на практика ДПС и БСП все още управляват:

Оригинал  Свали

       Пример за нежеланието на ГЕРБ да сменят хора на ДПС по места е началникът на служба "Земеделие" в Петрич Мохамед Рушидов, срещу когото "Атака" организира подписка. Въпреки заявената подкрепа, "Атака" е критична към управляващите - за периода юли-ноември 2009 г. депутатите й задават на Парламентарен контрол повече въпроси към министри от уж опозиционните БСП и ДПС. Според окончателната статистика "Атака" и ДСБ имат стотици въпроси към министри за разлика от ГЕРБ и ДПС. Относно хилядите въпроси на БСП - Иван Костов разкрива, че те злоупотребяват с Парламентарния контрол, както са правили и в 40 НС. Статистика на злоупотребата:
ГодинаБрой въпросиБрой питания
2009 г.844
2010 г.49291
2011 г.526125
2012 г.922173

       Медиите всячески се опитват да представят безкористната подкрепа на "Атака" като "безусловна", въпреки че Сидеров неведнъж е заявявал, че се подкрепят добри за България мерки, а не партия ГЕРБ. От ГЕРБ понякога също подкрепят добри за България предложения на "Атака", като това за допълнителните 40 млн. лева за образование за 2011 г...

       Нека изясня на пръв поглед противоречивото твърдение, че "Атака" критикува ГЕРБ, а подкрепя правителството на вотовете на недоверие до юли 2011 г. (за вотовете на недоверие през 2012 г. съм писал по-надолу). Ако погледнем предизборния ангажимент на Бойко Борисов да държи ДПС извън властта, вече споменатия меморандум за ревизия на предходните управляващи, както и заявките от август 2009 г. за приемане на ден за честване на геноцида на турците над българите и за свалянето на новините на турски език от БНТ, то може да се каже, че ГЕРБ започва доста "атакистки" своето управление. Помните ли как през април 2010 г. Бойко Борисов се възмущаваше от ЕРП-тата и дори отговори на директен въпрос, че ще развали сделките с тях (виж точка 6 от 20-те точки на "Атака")?

       Предизборните обещания, следизборния меморандум, интервютата и изказванията през първата половина от мандата са достатъчна причина да се подкрепя единственото към момента правителство, което би могло да изпълни своите обещания. Вече е доказано, че правителство от БСП, ДПС и/или ДСБ няма да промени нищо от досегашния неоколониализъм, тъй като тези партии вече са имали своя шанс и са доказали с действията си, че са негови проводници.

       Разочарованията следват едно след друго и това разраства първоначалните дружески разногласия между Волен Сидеров и Бойко Борисов. Пример за това е безусловната подкрепа за еврочленството на Сърбия, която ГЕРБ заедно с "опозицията" приемат през юли 2010 г. Единствено "Атака" не подкрепя това решение и иска подкрепата за Сърбия да е обвързана с условия за спазване на правата на българското национално малцинство от бившите български територии. Когато през октомври 2010 г. Бойко Борисов се среща с Реджеп Ердоган и декларира, че въпросът с тракийските българи е решен, Сидеров започва да напада открито нашия премиер, тъй като компромисите си имат граници:

Оригинал  Свали

       Тази примиренческа и антибългарска политика е провеждана от всички партии в 41 НС без ГЕРБ, "Атака" и РЗС - когато изпълнителната власт е била в ръцете им в предишни правителства. Затова Сидеров опитва да вкара в правилния път единственото все още недоизцапано правителство посредством уличен натиск. Две седмици след това изказване, на нарочен митинг, националистът говори не само срещу политиката спрямо Турция, но и за това че "не е пипната парата на БСП и ДПС", както и за договорите с ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН, които не са прекратени.

       Натискът на Сидеров избива в грешна посока - вместо да си вземат бележка, герберите решават да си купят необходимата подкрепа, с която да си изкарат мандата, без да се съобразяват с лидера на "Атака". Жертва са най-младите и с най-ниска партийна дисциплина партии: РЗС и "Атака"...

Отцепниците от "Атака"

       В периода декември 2010 - декември 2011 г. 11 депутата "напускат" парламентарната група на партия "Атака". За разлика от 40-то НС, този път няма конфликти между коалиционни партньори - всички напуснали са членове на партия "Атака":

10 декември 2010 г. Камен Петков

       Камен Петков твърди, че Сидеров се съобразява с мнението на жената до него и че Капка е направила "Атака" това, което е. Като причина за напускането изтъква подкрепата на "Атака" към ГЕРБ. Декларира принадлежност към БСП (Коалиция за България).

       При очертаващата се загуба на стратегическия си партньор и след изпълнението на Камен Петков, ГЕРБ започва да привлича депутати от РЗС, "Атака" и ДПС. Цветан Цветанов и Искра Фидосова подклаждат съмнения, че депутатите биват купени посредством субсидията, която със своите "декларации за принадлежност" пренасочват към ГЕРБ. Заплащането става например чрез командировъчни разходи - "независимите" дапутати Огнян Пейчев, Валентин Николов, Димитър Карбов и Цвета Георгиева са първенци в усвояването им измежду всички депутати.

       Всички депутати от тук нататък, които напускат парламентарната група на партия "Атака", декларират принадлежност към ГЕРБ (офлайн копие)!

25 май 2011 г.: Кирил Гумнеров,
Валентин Николов,
Огнян Пейчев.

       Малко преди това тримата депутати заявяват, че няма да напускат, но че има напрежение заради гаранциите по кредити. Повод за напускане са скандалите около "Атака".
       Кирил Гумнеров е единственият атакаджия от групата Верту - дребните души, които бяха събрани като "част от българския елит", да получат скъп подарък - мобилен телефон "Верту". От партия "Атака" са поканени също и Павел Шопов, Десислав Чуколов и Цвета Георгиева, но те не отиват. Откъси от предаването, където се съобщават имената на поканените и отишлите за подаръка:

Оригинал  Свали    копие в YouTube

Следващите, които напускат са:
08 юли 2011 г. Стоян Иванов
16 ноември 2011 г. Цвета Георгиева
25 ноември 2011 г. Калина Крумова

       На 10 март 2011 г. Стоян Иванов отрича да е подписвал "декларация за вярност", но на 09 юли 2011 г. заявява, че е подписал. Калина Крумова няма ясна позиция защо напуска "Атака", а Цвета Георгиева се обявява против политическата хамелеонщина - според нея подкрепеният бюджет за 2011 г. е "почти 100% същият" като този за 2012 г., който се отхвърля. Всъщност истината е, че "Атака" отхвърля бюджет 2012 г. (Гласувания 7 и 8) заради грешната посока на промяна спрямо 2011 г. - вместо да се увеличи бюджетния дефицит, той се намалява. Подкрепата на всеки един отцепник е жизнено необходима - бюджетът едвам е приет само със 127 гласа "За", 17 от които са "независими" (Гласуване 8).

       Според Волен Сидеров напусналите до този момент са "крадци на партийни пари".

       Следват четирима отцепници, които напускат в деня, в който се провежда националния конгрес на партия "Атака" - 21 декември 2011 г. Новите отцепници не отиват на самия конгрес, на който са изключени от "Атака" евродепутатът Димитър Стоянов, както и организационният секретар на партията Илиян Илиев (последният останал в "Атака" от искалите големи пенсии).

21 декември 2011 г. Димитър Карбов,
Огнян Тетимов,
Борислав Стоянов,
Петър Хлебаров.

       По-малко от месец по-рано (на 24 ноември 2011 г.) Димитър Карбов подкрепя твърдо Сидеров в интервю за вестник "Атака". Няколко дена по-късно Огнян Тетимов заявява пред телевизия Алфа, че ако напусне "Атака" ще напусне Парламента, както и че ще напусне "Атака" само ако Сидеров я напусне:

Оригинал  Свали

       Последните четирима напуснали "Атака" докарват парламентарната група до санитарния минимум от 10 души. Заедно с Валентин Николов те стават членове на инициативния комитет на Национал-демократичната партия на Капка Сидерова и Димитър Стоянов. Скоро след това Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов напускат и тази партия, защото е от "семеен тип". В крайна сметка се оказва, че напусналите или изгонените от Атака често си правят свои партии, раздробявайки националистическия вот на българите. За морала и последователността им може да съдите по действията им. Например година след отцепването си Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Валентин Николов основават сдружение "Патриот", както и пренасочват своята принадлежност и субсидии от ГЕРБ към СДС.

       На 22 декември 2011 г., един ден след Националния конгрес на партия "Атака", Сидеров говори за лъжите на ГЕРБ, за отцепниците и за договорите за поръчителство:

Оригинал  Свали

Какво е да си "независим" депутат

       Основна характеристика на отлюспените депутати от "Атака" е групирането им по интереси. В 41 Народно събрание се случва нещо аналогично на случая с големите пенсии в предишното НС. На 10 май 2012 г. бивши от "Атака" спретват скандал, внасяйки законопроект, който защитава новозавършвани фотоволтаични проекти. С изключение на един депутат от РЗС, всички други вносители са вече напуснали ПГ на "Атака": Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев, Стоян Иванов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов. Друг бивш от "Атака" има пряк интерес от законопроекта - Камен Петков. Съвсем като закона за големите пенсии и този нямаше как да стигне до пленарна зала. Това бе просто активно мероприятие, което да даде материал на медиите да очернят "Атака".

       "Независимите" депутати от "Атака" и РЗС се използват не само за постигане на парламентарно мнозинство, но и за параван за неудобни дейности. Например напусналите "Атака" Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов внасят вместо СДС провалилата се кандидатура на Галя Гугушева за конституционен съдия. Твърдението, че те внася кандидатурате "формално", а пък отговорността е на председателя на СДС Емил Кабаиванов е абсурдно.

       Т. нар. "независими" депутати се използват и за внасяне на лобистки закони. Такъв е например този за безмитната търговия, който е внесен на 11 май 2012 г. от 10 бивши от "Атака", 4 бивши от РЗС, един бивш от Синята коалиция и един, който е все още член на партийна група - Явор Нотев (ПГ на партия "Атака"). За Нотев през януари 2012 г. се носят слухове, че обмисля да напусне "Атака", но все пак остава и парламентарната група не се разпада. Заради този законопроект наричат разнородната група от "независими" депутати парламентарна група "Фрийшоп".

Сваляне на подкрепата към ГЕРБ

       След купуването на депутати, ГЕРБ се бетонира във властта с мнозинство и вотовете на недоверие през 2012 г. са по-скоро Пи Ар акции, отколкото нещо продуктивно. Причините депутатите от "Атака" да оттеглят подписите си от вота на недоверие от 6 април 2012 г. са изяснени на пресконференция - непочтена заигравка на БСП с подписката за референдум за АЕЦ "Белене", а според Огнян Стоичков самият вот на недоверие не е издържан юридически:

Оригинал  Свали

       През юли 2012 г. Волен Сидеров за пореден път обяснява защо безкористната подкрепа за ГЕРБ е оттеглена и защо "Атака" е в опозиция:

Оригинал  Свали    копие в YouTube

11 <<        12        >> 13