Фашизъм и ксенофобия

индекс <<        1        >> 2       


Show/Hide
Съдържание - списък с темите

Политическите противници
Езикът на омразата
Граждани срещу омразата

Политическите противници

       Поради острата критична позиция към властимащите, хората от "Атака" са под натиск още с влизането им в Парламента през 2005 г. Национализмът бе обявен за някакъв си лош феномен, с който тогавашният ни президент Първанов обеща "да се справи". В интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" на въпроса "Да не би балканският вирус на национализма да обхваща България със закъснение?" Първанов отговаря "Европа може да има доверие в нас, че ние ще се справим с този феномен" (интервюто го има в Web archive, имам и офлайн копие).

       От какво се интересува държавата? От коректни граждани, които работят и си плащат данъците. От тази гледна точка Сидеров има най-държавническото мислене от досегашните ни политици. Чуйте защо лично от лидера на партия "Атака":

Оригинал  Свали

       Как позицията "Не деля българите по политически или верски признак, стига те да са коректни граждани на страна" стана ксенофобска? Как позицията "Няма колективни права, а индивидуални" и "отговорността за циганското общество е в ръцете на циганските лидери" стана расизъм? Как точно "циганските лидери трябва да организират циганите да изучават децата си, за да имат занаят" е политика срещу малцинствата?

       Ето как:

       На 23 и 27 юни 2005 г. Станислав (Слави) Трифонов заявява в ефир, че Сидеров е казал "циганите на сапун", което бързо става нападателна мантра за всички противници на "Атака". Делото на Сидеров срещу шоумена се точи в продължение на 6 години, като междувременно тази лъжа се повтаря стотици, може би хиляди пъти. Все пак Сидеров успява да осъди Трифонов както за тази лъжа, така и за обидните квалификации като "фашист" и "фюрер". Ето как шоуменът, който иска да кадрува в ГЕРБ, използва шоуто си за политически цели:

Оригинал  Свали

       Изборният щаб на Първанов подема мантрата на изборите за президент през 2006 г. Вижте как хората му са готови да разпалват етнически конфликти само и само да спечелят циганските гласове:

Оригинал  Свали

       Първанов не е единственият от БСП, който използва тази лъжа с политически цели. Мантрата е използвана например от кандидата за кмет на община Берковица Милчо Доцов. На 2 ноември 2007 г. циганинът Цветан Петков разпространява листовки да се гласува за Милчо Доцов, защото опонентът му е със Сидеров, който щял да изселва циганите и да ги прави на сапун. На 30 май 2008 г. Сидеров осъжда изпълнителя Цветан Петков за насаждане на расова омраза. Осъденият получава своята награда - през 2009 г. фирмата му "Любико" "печели" обществена поръчка за половин милиона лева, докато кмет е все още Милчо Доцов, член на БСП. По делото има скандал с опит за прикриване на доказателства (да не забравяме, че е осъден само разпространителят на листовките).

       Добър пример за непрестанното повтаряне на мантрата, че "Атака" са фашисти е Андрей Райчев - социологът от "Галъп интернешънъл - България". Това е статистикът-бизнесмен, който, освен че краде запазени марки, върти бизнес с Красимир Гергов за строеж на хотели и голф-игрища. Това е политологът, който бе определен от Невена Гюрова като "Насекомо, което се храни с власт" и който очерни Левски в деня, в който почитаме паметта му. В предаването на БНТ "Денят започва" от 26 февруари 2007 г. въпросният политанализатор, както и в много други случаи, напада Сидеров и го нарича "фашист". Две години по-късно Волен Сидеров осъжда Райчев в Софийския районен съд за клевети и обиди. В тази статия се споменава, че на втора инстанция Райчев е оправдан, но не можах да намеря информация за това оправдателно дело...

Езикът на омразата

       Нека поясня, че под "българин" националистите имат предвид "гражданин на България". Това е национално, а не етническо понятие (виж дефинициите ми). Строго погледнато да се дефинира "българин" като етнос е почти невъзможно, защото тук има смесени твърде много етноси. Според желаещите силна България, т.е. според националистите, държавата ни трябва да изисква от всеки неин гражданин да поставя на първо място интересите на България и след това интересите на разни групи, определени от етническа, религиозна, олигархическа или сексуална ориентация. Ние трябва да сме първо българи и след това цигани, мюсюлмани, ротарианци, хомосексуалисти и т.н.

       Националистите искат всички граждани на България (всички българи) да признават нашата еднонационална и едноезична Конституция с равенството пред закона на всеки гражданин, на всяка личност. Без специални права за групи и кръгове. Става дума за съвместно съжителство без една група да се налага над останалите и да нарушава техните права, защото е "малцинствена" или защото е подкрепяна от друга държава или от поредната организация за правата на това и онова. Етнизирането на българския национализъм се извършва от национални предатели - от тези, които не искат бълграските граждани да се осъзнават като нация. Целта е чрез унищожаването на националното ни съзнание, лека-полека България да стане територия с "малцинства", която след колабирането на държавата ни да бъде разграбена от сегашните ни съседи.

       По време на обиколките през 2006 г. преди първия тур за кандидат-президент Волен Сидеров прави следните изказвания:
  • Всички християни и мюсюлмани, които се наричат българи, да се борят за единна и неделима България, в която да живеят с равни права и задължения.
  • "Атака" никога не е заставала срещу малцинствата. Всички български патриоти са добре дошли при мен, без значение от раса, етнос и религия.
  • Какво общо имат Юнал Лютфи, Йордан Цонев, Христо Бисеров и Лютви Местан с трудовите мюсюлмани, които с честен труд си изкарват прехраната? За тези хора, които биват лъгани, ние сме еднакво загрижени.
  • "Атака" е за равни права и задължения, тя не е расистка или ксенофобска.
       Доста е по-различно от виковете "смърт за българите" на циганска тълпа или от заплахите на ДРОМ, че ще събират "десетократно по-голяма и по-агресивна" маса, нали? Друг е въпросът защо такива неща остават ненаказани от полицията...

       Езикът на омразата всъщност е езикът на опонентите на Сидеров. В безсилната си ярост, породена от факта, че на президентските избори през 2006 г. националистът отива на балотаж въпреки негативната кампания срещу него, те пишат следното:
  • Сидеров отива на балотаж за президент "благодарение вота на лумпените и всякаква друга сволоч";
  • утешение е, че "процентът на тия озлобени, озверени и безмозъчни същества е сравнително малък";
  • мекия тон на Сидеров е, защото е "влязъл в ремисия, сиреч за малко се е поотърсил от болестта, която го тресе – циклофрения на омразата, шизофрения на недоволството";
  • "той и политическите мижитурки около него мразят хем богатите ... хем най-бедните", но реториката "е само фарс, за единственото, което интересува този нов български фюрер ... - властта. Гладна паст, зинала за цялата власт.";
  • "Волен Сидеров е по-ръбатият клонинг, мутант, копие на по-огладения и вече позатъпил острите ъгли на национализма и шовинизма Георги Първанов"
       В случая цитирам езика на защитник на Неделчо Беронов, но истината е, че още през 2006 г. Сидеров вече води десетки дела за обиди и клевети като цитираните. Разбира се, тази реч на омразата никога няма да бъде осъдена от "Отворено общество" или от Българския хелзински комитет. Все пак към Сидеров е нормално да се отправят въпроси като този от видеото по-долу и е още по-нормално да им се ръкопляска:

Оригинал  Свали

Граждани срещу омразата

       През юни 2005 г. се създава организацията "Граждани срещу омразата", чиято единствена цел е недвусмислено написана и в Уикипедията - да съди Волен Сидеров за "слово на омразата". Тази организация е подкрепяна от Българския Хелзински комитет (БХК), като единствената й дейност е търсене на подходящи реплики за водене на дела. Половин година след създаването си организацията заявява, че е събрала необходимите материали.

       За качествата на разните медийни експерти, политолози и литературни критици от "Граждани срещу омразата" може да съдите от техните статии. Интелектуалецът би трябвало да убеждава със своето слово, ум и поведение. Не да иска помощ от институциите ни и то със статии, които демонстрират интелектуална немощ. Не да претендират за диалогичност, а да се изказват като последна инстанция на истината. На тяхното многословие в стил "диария от думи и запек на идеи" професор Бакалов отговоря кратко и ясно.

       Същността на тези "правозащитни" лицемери се вижда в учредителната им декларация. Според националистите, включително и Волен Сидеров, "българин" е национално, а не етническо понятие и съответно българската нация няма как да се състои от "небългари". Когато Сидеров показва, че се развива дейност против българската държава, той не дели нацията ни, а я защитава. Това потвърждава например Висшия касационен съд в свое Решение, в което пише, че защитата на териториалната цялост на България няма как да дискриминира български гражданин (виж турското дело по-надолу).

       В статията на "Граждани срещу омразата" пише думи, с които ще се съгласи всеки националист:
Известно е също така, че нацията е гражданска, а не етническа общност. Тя е обединение на равноправни граждани, които признават закона, а не сбор на "етноси".
       Така ли мислят обаче "ромските" организации в редиците на "Граждани срещу омразата"? Ще защитят ли те правата на всеки беден и необразован гражданин, дори ако не е циганин? Дали еврейските организации ще признаят арменския "холокост" и дали ще настояват Турция да признае геноцида над арменците? Ако лесбийка не назначи на работа хетеросексуален мъж, дали гей-организациите ще реагират така, както биха направили ако хетеросексуален мъж не назначи лесбийка? А католическите организации ще защитават ли правата на гражданите, които са протестанти или шиити?

       В действителност тези "Граждани срещу омразата" са съвкупност от организации, които използват етнос, религия и сексуална ориентация, за да ни делят на "малцинствени" групи. Те оправдават своето съществуване с нагнетяване на отношенията между тези групи, резултатите от което обявяват за "нарушаване на права". С цел собствена финансова изгода - да защитават "нарушени права" на "малцинствени групи", те раздробяват българската нация на парчета.

       Интересно ми е защо няма гражданска организация срещу корупцията, срещу ниското заплащане на труда, срещу опростачването, срещу намесата на американски и турски посланици във вътрешната ни политика, срещу участието ни във войни, от които нищо не печелим, срещу добива и износа на злато от чуждестранни частни компании и т.н. Защо гражданите в България може да се организират само и единствено водени от възмущението си от "езика на омразата" на Волен Сидеров?

       Да видим как се справят адвокатите от БХК със събраните материали от борците срещу омразата. Заведеният иск срещу Сидеров (офлайн копие с включени цитати от обвинителите) е разпределен в 8 дела (забележете, че БХК редактират със задна дата списъка и изтриват Македонското и Влашкото дело):

Show/Hide
Арменското дело
Show/Hide
Еврейското дело
Show/Hide
Делото ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и трансексуални)
Show/Hide
Циганското дело
Show/Hide
Турското дело
Show/Hide
Македонското дело
Show/Hide
Влашкото дело
Show/Hide
Дело на 67-те граждански сдружения


индекс <<        1        >> 2