Безпринципност и двуличие


"Величието на един човек
не се измерва по броя на неговите приятели,
а по броя на неговите врагове."
Ал Пачино


9 <<        10        >> 11       


Show/Hide
Съдържание - списък с темите

       Много от критиките към Волен Сидеров са взети от една книжка, издадена две години след влизането на "Атака" в Парламента - "Волен Сидеров между лъжата и истината" (офлайн копие). Автори са:        Имайки предвид, че книга от 150 страници няма как да струва само 3 лева, то остава открит въпросът кой е спонсорът - не е даден на корицата.

       Тук ще покажа манипулациите в книгата, като не отричам, че така може да се компрометират валидни факти за Сидеров. Целта е да се покажат манипулациите, а не неговата невинност. И за да не бъда обвинен в пристрастност, ще дам пример от книгата, който коректно разкрива манипулация от страна на "Атака":
       Когато Минчо Христов предлага да отпадне задължителната смяна на автомобилните номера, Павел Шопов само се изказва в негова подкрепа. Това не пречи да пишат във в. "Атака", че Шопов е направил предложението.
       Основните тези в гореспоменатата книга са, че Сидеров сменя становищата си според политическата обстановка, че е аморален безбожник, фашист, лъжец, двуличник, мошеник и хулиган.

       Ще разкривам манипулациите в реда, в който са дадени в книгата. Част I започва с резюмето "Двете лица на Волен Сидеров", което покрива целия материал в книгата. С други думи разобличенията, които съм му направил, са пръснати из текста по-надолу.

       Първата точка след въпросното резюме е (кликнете на панелите, за да отворите отговорите):

Show/Hide
1.1: Сидеров - "Автобиография"
       Преди да продължа искам да попълня едни "случайни" празнини от биографичните справки в предишната точка. Става дума за антикомунистическите настроения на Сидеров - той участва в "Комитет 273", секретар е в КТ Подкрепа, подпомага, а накрая става и член на "Екогласност" (офлайн копие). Макар и не точно член на Независимото дружество за защита правата на човека (НДЗПЧ), Сидеров е присъствал на събиранията "като приятел" (офлайн копие). През 1991 г., две години след разпадането на дружеството, Сидеров си спомня на страниците на в. "Демокрация" как е станало това (потърсете "След края на май 1989"). Други спомени на Сидеров като пряк участник в събитията от 26 октомври 1989 г.:


(Оригинал)

       Обвинява се типичната за комунистическата власт полицейщина, както и пасивността на масата българи. Иронизира се ксенофобската политика и етнизирането на национализма, което цели разделение между редовите граждани. Описано е как са разпръснати активистите на "Екогласност" и как е ритан дори английския журналист Майк Пауър.

       По-късно противниците на Сидеров чрез манипулации ще го обвинят в опитите на комунистическата власт да разделя българските граждани, въпреки че винаги се е борил срещу това. Сидеров винаги е бил срещу сепаратистката политика и това остава така, когато към разделящата и владееща БСП се присъединява ДПС. За доказателство (освен предходния линк) може просто да видите първата точка от 20-те точки на партия "Атака".

       Авторите на тази книга пропускат как Сидеров е от малцината (офлайн копие), които през 2000 г. се съпротивляват на шумно лансираният казионен патриотизъм на Стефан Савов, с който властта прикрива живота и дейността на един достоен български патриот - създателят на НДЗПЧ Илия Минев.

       Да се върнем сега към точките от книгата:

Show/Hide
1.2, 1.3: СДС, НАТО
Show/Hide
1.4, 1.5: ДПС, приватизация
Show/Hide
1.6: Раздялата с в. "Демокрация"
Show/Hide
1.7: Сидеров и ДС
Show/Hide
1.8 - 1.14: Хомосексуализъм, Бог, етика и фашизъм
Show/Hide
2.1 - 2.5: Сидеров в Парламента
Show/Hide
2.6 - 2.8: Другите в "Атака", неонацизъм и другите срещу "Атака"
Show/Hide
Да бъдеш Сидеров или да не бъдеш

9 <<        10        >> 11