Бой пред джамията в София

6 <<        7        >> 8       


Show/Hide
Съдържание - списък с темите

Протест
Провокации
Бой
След боя


       Случаят пред софийската джамия е обилно документиран с видео и снимков материал. Това е и причината за големия размер на страницата - текстът не е толкова много...

       Години наред озвучаването на джамията с призива на мюезина, както и със самата молитва, нарушава чл. 2 ал. 1 от Наредба № 1 на Столична община. За съжаление властите прилагат изборно тази Наредба. Например гражданинът Емил Ярев е арестуван на 29 април 2011 г., защото пуска силно музика срещу джамията, но на служителите в самата джамия никой нищо не казва. Конституцията ни забранява злоупотребата с права в чл. 57, а с чл. 37 ал. 2 ограничава свободата на вероизповеданията, когато е насочена срещу правата и свободите на други граждани. Упражняването на религиозните права и свободи е с предел и според Конституционния ни съд - Решение № 5 от 11 юни 1992 г.. За сравнение - Европейският съд за правата на човека потвърждава, че забраната да се строят джамии в Швейцария, не нарушава правата на тамошните мюсюлмани.

       Истината е, че на запад започват да забраняват високоговорителите на джамиите. Във Великобритания например новият ислямистки център в Мидълсекс няма да има външно озвучаване, а в Манчестър на новите джамии не се разрешават външни високоговорители (Ал Фалах Марказ - 2009 г. и Ал Куба - 2010 г.). Всъщност, високоговорителите, също както и заетите с молитвени килими тротоари, са провокации, които се правят с определена цел (като строеж на джамия например - повече детайли има тук).

       Съгласно чл. 58 от Конституцията с религията не може да се оправдават закононарушения, каквото е не само силният звук от тонколоните, но и саморазправата, която ще видите във видео материалите по-надолу. Саморазправата и нарушаването на обществения ред са станали модел на поведение за някои "вярващи". Спомнете си как привържениците на Ахмед Доган и Касим Дал се биха в Джебел (19 май 2011 г.) и на Демир баба теке (21 май 2011 г.). Въпросният модел на поведение се вижда и от реакциите към събирането на подписи срещу външното озвучаване на джамии. Подписките на "Атака" през 2006 г. са нападнати - както тази в София, така и тази в Русе.

       На 18 юли 2006 г. от "Атака" предават събраните в София близо 40 000 подписа на Столичния общински съвет (СОС). Поради липсата на каквото и да е действие от страна на СОС, националистите организират през годините поредица митинги пред софийската джамия, като на този на 20 май 2011 г. става сбиване. Три седмици преди този митинг, на 29 април 2011 г., атакистът Емил Ярев е арестуван за силния звук, който е излъчвал сещу джамията. В същия ден (петък) Румяна Кирова изразява своята гражданска позиция, като замеря безнаказано с яйца (офлайн копие) колата на "Атака". Повече детайли за мюсюлманските провокации и едностранчивите действия на институциите ни има тук.

Протест

       За фиксиране на общия план на мястото, където става конфликта, съм сложил сателитна снимка от Google Maps (за да видите изображенията в пълен размер, трябва да кликнете върху тях):       Малката сграда до джамията е обществена тоалетна, както може да се види в Общия устройствен план на Столична община, (след като приемете Общите условия на "ГИС - София" ЕООД, отворете линка отново):       Използвайте бутона за информация върху двете сгади до джамията и ще се уверите, че и двете са обществени тоалетни, което опровергава лъжите на говорителя на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов, че само по-далечната тоалетна е обществена.

       Ще разгледам хронологията на събитията: провокациите преди боя, сбиването и хулиганските случки след това, като ще се движа по пълния запис на събитията от Канал 3 (офлайн копие). С цел да наблегна на отделни неща, които искам да се видят от различни ъгли, съм сложил отрязъци от по-големи видео материали. За да не бъда обвинен във фалшификации или подвеждащи специално избрани подборки, съм дал линкове към оригиналните видео файлове.

Провокации

       Преди началото на митинга протестиращите се събират в градинката до обществената тоалетна, която е по-близо до джамията.

Оригинал  Свали    (започва към 00:00:28 от пълния запис на Канал 3)

       В началото се чува част от репертоара, с който от "Атака" планират да заглушават воя от минарето - "Многая лета". Към 00:31 в следствие на някаква провокация организаторът на митинга Ивайло Минов започва да пъди "турските мекерета". Провокаторът изглежда отива на разстелените килимчета по тротоара пред входа на джамията. Обърнете внимание на групичката към която Минов вика около 00:37. Видеото не е с много добро качество, но този, който маха към Минов е с превързана ръка, а след 00:41 в лявата част на кадъра се вижда и един младеж. Не се вижда добре, но след като видите изпълненията им по-нататък може да се върнете и да се уверите, че това са същите двама бабаити, които провокират атакаджиите от самото начало. Този със счупената ръка се вижда и в следващото видео - Минов хвърля феса към неговата групичка.

       Забелязахте ли как един полицай спира атакаджиите? Дори този дето подскача и размахва сгъваемата си палка му се подчинява. По-нататък ще видите, че един полицай не успява да спре мюсюлманските бабаити, когато са решили да се саморазправят...

       Не отричам, че Ивайло Минов подхожда прекалено агресивно и конфликтно и това става очевидно няколко минути след предходното видео:

Оригинал  Свали    (00:06:57 от пълния запис на Канал 3)

       Организаторът на митинга прави демонстрацията с рязане на фес, разчитайки че подобни неща е правил Кемал Ататюрк в самата Турция. Да не забравяме, че бащата на днешна Турция потушава протестите срещу забраната за носене на фесове и забрадки със смъртни присъди. Тук и сега обаче заплахите отправяни от Минов не са нужни и именно те се оказват повода Волен Сидеров да вземе решение (под политически натиск) да изключи от "Атака" организатора на митинга.

       Няколко минути по-късно едно момче изпълнява открито ролята на провокатор:

Оригинал  Свали    (00:10:05 и 00:15:36 от пълния запис на Канал 3)

       Момчето държи българското знаме, но провокира иззад гърба на полицейския кордон. Това е същият младеж, когото ви казах да забележите около 00:41 в първото видео.

       Провокаторът е стъпил на молитвени килимчета, заемащи тротоара и дразнещи атакаджиите. Вижте колко малко място има за пешеходци и колко още килимчета има за разстилане. Няколко минути по-късно провокаторчето със знамето налита на бой. Случката, която се вижда чудесно от видеото на bgnes, е скрита зад знамето на "Атака" във видеото на Канал 3. Ако следите горния ляв ъгъл в началото на записа на Канал 3, ще видите началото на случката:

Оригинал  Свали    (00:18:57 от пълния запис на Канал 3)

       Следете горния ляв ъгъл, когато започнат кадрите на Канал 3 - около 00:32 провокаторчето се втурва да блъска. Малко след това идва другото момче, оправят едно килимче и се вижда сцената със заяждането, но от ъгъла на Канал 3. Забележете, че бабаитчето не само блъска хора, защитавайки мюсюлманската "частна собственост", която е заела тротоара. След хулиганската си проява, то без срам от постъпката си отново вдига българското знаме. Около 00:06 в горното видео се появява мюсюлманинът с гипсирана ръка, който беше сред провокиралите Ивайло Минов в началото (след 00:37 в първото видео). Запомнете ги - и младото бабаитче със знамето, и този с гипсираната ръка ще се проявяват по-късно.

       В цялата тарапана, която ще стане, има двама героя, които също искам да запомните, въпреки че от тяхна страна няма никаква агресия:

Оригинал  Свали    (00:29:20 от пълния запис на Канал 3)

       Първият (с белия анорак с качулка, който говори по GSM-а си) е усмирител и укривател на агресивни мюсюлмани, както ще видите по-късно. Вторият е Али Юзеиров - професионален провокатор, носещ фес и искащ да говори на турски в нашия съд (повече детайли има тук):       Младежът, който бе докоснат (или може би поздравен) от Юзеиров, го видяхте във видеото, където възрастен мъж беше блъскан от провокатора със знамето. Заяждаше се с хората наоколо, след като "укроти" налитащия на бой притежател на българското знаме.

Бой

       След провокациите дойде времето и на самият бой. Всички събития до момента, включително и боя, се случват преди митинга да започне. Волен Сидеров пристига за митинга около 00:37:00 от пълния запис на Канал 3. Няколко минути след идването на Сидеров организаторът на митинга качва тонколоните на "Атака" на покрива на тоалетната. Мюсюлманите реагират много бурно на това, най-вероятно заради оградата, заради която те възприемат тоалетната като част от джамията:

Оригинал  Свали    (00:40:03 от пълния запис на Канал 3)

       От двете страни на тонколоната (и полицая) са участниците в кадрите с ранения мюсюлманин, които ще видите по-надолу.

       Сега ще ви помоля да изгледате много внимателно следващото видео:

Оригинал  Свали

       Обърнете специално внимание на следните детайли:
 1. Група ядосани мюсюлмани се качва на покрива на тоалетната, когато там от "Атака" е само Ивайло Минов (до него е операторът на Канал 3). Това кара един полицай да се качи на покрива, за да укроти страстите. Полицаят е все още на земята към 00:22 - вдясно на кадъра близо до ръба на покрива на тоалетната. В този момент той отива към десния ъгъл на тоалетната, за да се качи. Мюсюлманите изглежда не се респектират от полицая за разлика от атакаджиите (в първото видео видяхте как един полицай спира атакаджийската тълпа). Мюсюлманите не изпълняват указанията на полицая да слязат (00:33). Въпреки виковете да се качат още полицаи, такива не се качват (след 00:40). Мюсюлманите на покрива започват саморазправа пред очите на единствения полицай там, докато той казва на Минов да свали колоните (след 00:50).

 2. Докато възрастният провокатор се опитва да докопа колоната, на покрива се качва едно момче от "Атака" - в десния край на кадъра около 00:51. Когато групата мюсюлмани се нахвърлят на това момче, се вижда, че на покрива все още няма други атакаджии освен него и Ивайло Минов.

 3. След 00:35 се вижда водосточна тръба на средата на покрива. Ако се вгледате внимателно зад боричкащите се, ще видите около 01:03 как мюсюлманин с блуза на хоризонтални райета пръв вдига водосточната тръба, за да се бие с нея срещу качващ се атакаджия. На долната снимка въпросният мюсюлманин се вижда на заден фон с тръбата в ръце - погледнете между биещите се.  В дясната част на кадъра този с гипсираната ръка стиска сгъваемо ножче, което след малко ще отвори и ще опита да използва. Това ще го разгледаме в детайли по-късно.

 4. Декоративните плочки се отлепват сами под мюсюлманите (01:15). Ако се върнете на 00:50 и гледате вляво от възрастния провокатор, който посяга за колоните, ще видите как някакъв атакаджия се опитва да се качи, но декорацията му остава в ръцете. Дали наистина отлепването на декоративното покритие на тоалетната е нарочен вандалски акт?

 5. Върнете се в началото на видеото и гледайте внимателно левия край на кадрите. През първите 20 секунди се вижда част от поведението на раненият след боя мюсюлманин:         Около него се суети един състрадателен човек, удрящ повален от полицията атакаджия:         В никакъв случай не оневинявам хулиганите, които са ранили мюсюлманина и те задължително трябва да си понесат последствията. Интересното тук е, че все пак раненият не е кротката жертва на атакистки агресори, както някои медии опитаха да го представят:         Полицаят до него бута и други катерещи се мюсюлмани (00:15), но този конкретно е спрян от усмирителя на агресивни мюсюлмани, когото ви посочих по-рано. Той се вижда и на снимката горе - намира се в долния десен ъгъл (с белия анорак с качулка).

         Част от поведението на ранения, както и на този, който удря повален от полицията човек, е заснето от камерата на BTV:

  Оригинал  Свали   Пълна офлайн версия

         Докато удрящият повалени хора се грижи за ранения, мюсюлманите викат "юнаци", "браво" и "евала" на полицията:

  Оригинал  Свали    (00:45:08 от пълния запис на Канал 3)

       Да погледнем отново боя, но от друг ъгъл:

Оригинал  Свали
 1. Гледайте само движенията на възрастния провокатор. След като не успява да се докопа до тонколоната, той замахва да удари момчето от "Атака", за което вече стана дума по-горе, че е вторият атакаджия на покрива на тоалетната. В този момент стават едновременно две неща: момчето опитва да ритне провокатора и пластмасова бутилка с вода (не камък) полита към групата мюсюлмани на покрива. Както и в предишния клип, виждаме как въпросната група напада атакаджийчето. Не забравяйте, че видяхме как в този момент на покрива на тоалетната от страна на "Атака" са само то и Ивайло Минов.

 2. Междувременно на преден план виждаме как мюсюлманинът с гипсираната ръка рита една от тонколоните. Полицаят само леко го побутва, докато междувременно се разправя с Ивайло Минов.

       Сега да разгледаме по-внимателно какво прави този, който рита тонколоната:

Оригинал  Свали   Пълна офлайн версия
 1. След 00:18 се вижда как държи нож и замахва с него към атакаджиите, които междувременно са се качили на покрива на тоалетната.

 2. Въпреки че размахва нож пред очите на полицай, последният го избутва просто да слезе.

       Въоръженият бабаит получава специално отношение не само от полицая:

Оригинал  Свали    Пълна офлайн версия

       Той хубаво вади нож и се опитва да пусне с него кръв на "врага". Какво виждаме обаче след като полицаят го сваля? Двама души бързо издърпват "ножаря" настрани и му казват нещо. Няколко секунди по-късно, този който размахва усмирително ръце малко ядно го подбутва да се скрие в тълпата (след 00:30 следете десния край на кадъра - вижда се гипсираната ръка на бабаита). Познахте ли кой е укротителят с белия анорак с качулка? Този укротител на агресивни мюсюлмани, който им помага да се крият след демонстрация на сила, е важен и ще се проявява още.

       Сега вижте боя от гледна точка на оператора на Канал 3, който стои върху тоалетната до Ивайло Минов. Тъй като много неща стават едновременно, ще трябва да прегледате видеото няколко пъти. Старайте се при всяко гледане да следите действията само на един участник - примерно само този с ножа:или само този с водосточната тръба. Така ще добиете по-добра представа какво прави всеки. Ето го видеото:

Оригинал  Свали    (00:40:45 от пълния запис на Канал 3)

       Освен кръвожадния опит на мюсюлманина с ножа се вижда и как полицията разтървава двама от най-упорито биещите се. Интересното идва след разтърваването - полицията арестува атакаджията, но пуска другия побойник да си върви:

Оригинал  Свали    (00:41:52 от пълния запис на Канал 3)

       Забележете, че укротителят, който споменахме по-нагоре, дава тон на мюсюлманите да ръкопляскат на полицията. Той е винаги близо до центъра на събитията и задава поведението на тези около него. В случая мирните мюсюлмани скриват агресорите при себе си и благодарят на органите на реда за техните едностранчиви действия.

       Малко по-късно укротителят се намесва пак - издърпва един от по-агресивните мюсюлмани настрани:

Оригинал  Свали

       Забелязахте ли младото бабаитче, което притичва накрая отдясно? Това е същият, който блъскаше възрастния човек в началото. Този с тъмните очила пък е споменатият по-горе професионален провокатор Али Юзеиров.

След боя

       Мюсюлманите викат "юнаци", "браво" и "евала" на полицията. Усмирителят, който укрива агресивни мюсюлмани, вика "обичам нашата България":

Оригинал  Свали

       На какво ръкопляска той - на нашата "юначна" полиция, която при сблъсък между атакаджии и "вярващи" арестува само атакаджиите, а "мирните молещи се" са извикани на разпит като свидетели. На него сега може да му харесва, но утре тази неравноправно третираща полиция може да се обърне срещу него. В моята България полицията ще арестува всички хулигани и бабаити, които се саморазправят с околните. Без оглед на религия или чуждо-държавническа подкрепа. Това не е моята полиция щом се разсейва и не арестува никого, когато цигани се бият в джамия, или когато охраната на мюфтия бие имам пред входа на джамия заради спорове за заплати.

       След седмица, под натиска на многото видео материали, Цветан Цветанов признава, че в мелето пред софийската джамия са участвали цели две страни, но пак защитава едностранчивите действия на полицията. Нужна е почти една година множеството видео материали да принудят следствие и прокуратура да повдигнат обвинения на третираните като свидетели мюсюлмански побойници. Въпросът е - защо командващият полицаите Кикьов мълчи пред Сидеров и не предприема нищо спрямо мюсюлманските хулигани:

Оригинал  Свали

       Двойните стандарти, налагащи толерантност вместо законност, само ще задълбочават проблемите между протестиращите и имащите права и свободи. Показателно е и неподчинението на "братята" към призива на имама "да не отговарят на провокацията". Явно тези "братя" не зачитат думите на духовния си водач. Ваденето на нож по време на боя и изтръгването на тръби от джамията показва колко вярващи са тези "братя".

       Последвалата реакция на турските медии, които приравняват "молещите се мюсюлмани" с турци потвърждава политиката на ДПС да се потурчват мюсюлманите в България. Провокаторът, който размахваше българското знаме - и той ли е турчин? Какъв му е дъжавният глава на Турция Реджеп Ердоган, че да взема отношение три дни след случката пред джамията, т.е. близо година преди следствие и прокуратура да са приключили досъдебните производства? Турският премиер взе съмнително бързо страната на мюсюлманите - ами ако те са нападнали протестиращите? Може би все пак присъствието на про-турския провокатор Али Юзеиров пред джамията не е било случайно...

       След сблъсъка и едностранчивите действия на полицията ядосаните протестиращи решават да покажат своята гражданска позиция по същия начин, по който я показва и Румяна Кирова, която три седмици преди митинга замеря колата им с яйца (офлайн копие).

Оригинал  Свали    (00:56:11 и 00:59:00 от пълния запис на Канал 3)

       Обърнете внимание на манипулативния коментар на журналиста и се запитайте - дали говорещия на заден фон не е прав, като казва, че атакаджиите замерят само с яйца и няма камъни. Кой би посрещал така смело камъни, както стоят мюсюлманите? Да не говорим, че практиката със замеряне с камъни не е атакаджийска, а ислямистка (само дето варварите сред ислямистите замерят с камъни жените си). Разгледайте внимателно кадъра с яйцето, водата и "камъка". Дали това не е парче варо-циментов разтвор, с който са били залепени декоративните плочи? Друго интересно е, че джамията може да побере 700 души, т.е. тези 200 мюсюлманина (както казва журналиста) можеха до един да са вътре в джамията. Да не би организираното носене на толкова много килимчета и застилането на тротоара не е все пак ислямистка провокация?

       След безрезултатни приканвания към полицията Сидеров решава да отиде в Парламента. Малко по-късно се виждат пламъците на запалени килимчета, викове "Аллах акбар", идването на още една линейка и усмиряването на един театрал (познайте кой е усмирителят):

Оригинал  Свали (4 откъса в интервала 01:04:02 - 01:21:52 от записа на Канал 3)

       Отново виждаме манипулативен коментар от страна на журналиста. Сидеров казва, че ще иска оставката на Цветанов, АКО не бъде арестуван този, който е хвърлил камък. След това лидерът на "Атака" призовава никой да не остава, защото "еничарите" ще го арестуват. Към 08:00 цялата джамия е излязла навън и вика "Аллах акбар" - след 08:25 се вижда отлично, че не са повече от 200-300 души.

       Една седмица след случката, на 27 май 2011 г., "Атака" се разграничава от подпалвачите на молитвени килими, действащи буквално зад гърба на Сидеров:       Чудно ми е дали някога мюфтийството ще се разграничи от въоръжените бабаити, които ритат колони и предизвикват бой? Дали ще се разграничи от тези "мирно" молещи се и дълбоко религиозни мюсюлмани, които не послушаха мирните призиви на своя имам? За мирните мюсюлмани ще е по-добре да се дистанцират от провокаторите и проводниците на чуждо държавни интереси сред тях. Вместо това те правят лицемерни мълчаливи протести на фона на ежеседмичния мощен вой на джамията.

       След поредната негативна кампания срещу "Атака", в своя декларация от 27 май 2011 г. те заявяват, че виновник е държавата, която е "абдикирала от своите основни задължения". На същата дата, 27 май 2011 г., парламентарните представители на "абдикиралите от своите задължения" институции приемат заклеймяваща декларация срещу "Атака". Иван Костов заявява, че декларацията е приета в името на "националната сигурност" и предотвратяването на "външнополитически проблеми". Ако намекът му за външнополитически проблеми е относно Турция, то той подкрепя твърденията на хората от "Атака", че пред джамията се събират про-турски провокатори ("турски мекерета"). Властите заклеймиха националистите, но продължават да бездействат по въпроса с озвучаването на джамията. Заради това от "Атака" продължават протестите си. През 2012 година към тях се присъединява и ВМРО - митинг пред джамията в София на 14 юни 2012, има и видео.

       След заплахите от страна на говорителя на мюфтийството Хюсеин Хафъзов и опитите му да изнудва българските институции, общинските съветници Данчо Хаджиев и Ангел Джамбазки внасят в Софийска градска прокуратура сигнал срещу действията на този "зле прикрит ислямист":

Оригинал  Свали

       Замислете се кой бе облагодетелстван от бездействието на институциите ни и кого пазеше едностранчивото поведение на полицаите. Мина почти година преди институциите ни да вземат предвид множеството видео материали и да свършат работата, която трябваше да свършат незабавно още на място. Ами ако Деница Гаджева не беше ранена и Сидеров не се беше разфучал толкова? Може би и този бабаитлък щеше да мине ненаказан в името на "етническия мир"...

6 <<        7        >> 8