Офшорно крепостничество

7 <<        8        >> 9       


Show/Hide
Съдържание - списък с темите

       През 2009 г. в "Атака" лъсва една не много красива вътрешно-партийна история. Става дума за гарантиране на лоялност към партията посредством финансова зависимост - с поръчителство по кредити. Случаят стига до Върховната касационна прокуратура (ВКП), която издава Постановление за отказ да се образува досъдебно производство. Това се вижда от решението (офлайн копие) на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика от 10 юни 2010 г.. Във въпросното решение пише, че няма конфликт на интереси от депутати на "Атака", защото договорите за поръчителство са невалидни. Освен това се цитират свидетелски показания на обвиняващите, според които идеята за подписване на задължаващи договори е на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Същото заявява и самият Валери Симеонов в интервю пред Ани Цолова в БТВ - че е "съидейник" и че е "участвал в обмислянето на такъв механизъм за донякъде гарантиране на лоялността":

Оригинал  Свали   (откъс от "В окото на бурята", започващ от 00:58:16)

       На бял свят се вадят усърдно кирливи ризи от бивши и желаещи да станат бивши атакисти, а медиите (включително тази на Валери Симеонов - СКАТ) услужливо дават гласност на скандала.

       В скандалите, свързани с договорите за финансови задължения, се употребяват различни понятия, които бих искал да разясня, за да избегна недоразумения в по-нататъшното описание. Става дума за три различни вида документи:
  • Запис на заповед - едностранно безусловно обещание на подписалия заповедта да изплати на друго лице определена сума при зададени място и време на разплащането; ако не е указано време, то заповедта се изпълнява при предявяване от страна на получателя (виж Глава 31 на Търговския закон).

  • Поръчителство върху кредит - едностранен ангажимент на поръчителя пред кредитор в полза на трето лице (кредитополучател); третото лице (кредитополучателят) не е страна по договора за поръчителство (виж Глава 7, т. 3 от Закона за задълженията и договорите).

  • Удостоверение за подпис - нотариална заверка на подпис, положен лично пред нотариус (виж чл. 590 и чл. 569 т. 2 от Гражданския процесуален кодекс - ГПК). Съгласно чл. 417 т. 3 от ГПК може да се издаде изпълнителен лист по договор за заплащане на парични суми, само ако има нотариална заверка на подписите на страните. В точка 9 се вижда, че за разлика от поръчителства и други подобни договорни отношения, записите на заповед не изискват задължителна нотариална заверка.

       Скандалът започва през юни 2009 г. от напусналите "Атака" Митко Димитров и Константин (Тони) Костов, които пускат информация за договори за поръчителство над кредити. Изглежда, че и двамата отцепника не са особено уплашени от финансовата си зависимост и спокойно напускат "Атака" месеци преди скандалът да бъде раздухан от желаещата да се отцепи от "Атака" телевизия СКАТ. На гореспоменатата пресконференция те заявяват, че "Атака" се финансира от олигарси и слагат Валери Симеонов в тази категория. Със завидна арогантност бившият депутат и бившият областен координатор на "Атака" организират нелегитимен събор на партията с цел смяна на нейния лидер:

Оригинал  Свали

       Забележете, че друг бивш атакист - Антон Сираков, обявява на събралите се отцепници от "Атака", че организира своя партия. Идеята е да се казва "Родолюбие", но тъй като това име е заето, се избира друго име - "Нова сила". По-късно гореспоменатият Тони Костов става заместник-председател на "Нова сила" - партия, която подкрепя Алексей Петров за президент. А пък малко по-рано същият този бивш атакист говори срещу олигарсите...

       На 28 ноември 2009 г. Сидеров организира пресконференция, на която журналистът от СКАТ Стоян Иванов заявява, че няма записи на заповед и че този стил на управление е характерен за шефа на СКАТ. В предаването "Паралакс" Валентин Касабов пуска откъси от тази пресконференция. Забележете колко хитро Сидеров отговаря на директните въпроси на журналистите от СКАТ - хваща се за некоректния термин запис на заповед, а такива документи наистина не са подписвани:

Оригинал  Свали   Пълно видео (wmv)

       На следващия ден, 29 ноември 2009 г., по темата говори и бившият атакист Тони Костов, според когото машинацията е замислена от Слави Бинев и адвоката Явор Нотев. Забележете как завършва интервюто с Валери Симеонов от линка - според собственика на СКАТ в Парламента се влиза, за да се "правят пари". Няколко дена по-късно, на 05 декември 2009 г. Тони Костов гостува в телевизията на "олигарха" Валери Симеонов - горното видео е от предаването Паралакс, на което отцепникът гостува. В същото предаване Касабов ще иронизира измъкването на Сидеров с репликата "не съм удрял плесница - беше шамар". Водещият обаче не се сеща да иронизира госта си за изказването му, че собственикът на СКАТ е олигарх.

       Какви пари прави Валери Симеонов и дали използва положението си в общинския съвет на Бургас - вижте репортажа на TV7:

Оригинал  Свали

       Обърнете внимание, че Тони Костов обвинява не Волен Сидеров, а Слави Бинев, че е замислил финансовите гаранции за вярност. Самият Бинев по-късно ще си признае, че е прилагал такъв подход в своите фирми:

Оригинал  Свали

       Защо ли "стоящият настрана" бивш атакист не "алармира", а само "дава информация" за "грешката" с финансовите гаранции за лоялност? И какво точно са изказванията му в Европейския парламент за това, че има данни, че "депутатите от тази партия стават гаранти по заеми към офшорки, за да бъдат държани изкъсо, а прокуратурата не реагира".

       На 8 декември 2009 г. в. "Труд" публикува интервюта с Волен Сидеров и Валери Симеонов относно конфликта между тях, като са обсъдени и офшорките. Детайли за конфликта между тях има тук. Относно офшорките - Симеонов, който е редил листите на "Атака" в Бургас, няма нищо против Сидеров да има финансови заложници, но иска такива да бъдат само депутатите. Сидеров отрича да има записи на заповеди и формално не лъже. По-нататък ще видим, че в действителност желаещите да влязат в Парламента атакисти, са станали поръчители върху кредит.

       След около седмица, на 16 декември 2009 г. , в предаването "Паралакс" Валентин Касабов показва удостоверение за подпис в качеството му на поръчител върху договор за заем. Другата страна по договора няма удостоверение за подпис - документът се вижда по-добре в тази публикация от март 2010 г.:       Касабов сигнализира Прокуратурата, която, както писах в началото, отказва да заведе дело, защото договорите са недействителни. Във вписването на нотариуса изрично пише, че няма удостоверение за подписа на другата страна, а договорът за поръчителство иска удостоверение за подпис и на двете страни към момента на подписването му. След този неуспех щафетата с обвинения е поета от Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, които повдигат темата на 10 март 2011 г.

       На 25 май 2011 г. същите депутати обявяват, че напускат партията заради скандали от сорта на случая с Уорлик и боя пред софийската джамия. Отново страшните финансови договори, за които се вдига шум, не спират отцепниците. На 01 юни 2011 г. Явор Нотев им отговаря, цитирайки Прокуратурата, според която има само проект за договор, защото е подписан само от страна на обвиняващите, т.е. така и не е станал действителен договор. Сидеров отрича каквато и да е връзка с проблемите на обвиняващите го, като също цитира решението на Прокуратурата.

       Седмица по-късно пред БТВ Валентин Николов заявява, че Волен Сидеров е подвел 40-50 души да подпишат нещо, което не са разбрали какво е. Тези, които са разбрали пък били излъгани, че договорът няма юридическа стойност. Валентин Николов обявява, че договорите са подписани от Петър Петров - личния адвокат на Сидеров, в качеството му на пълномощник. Като компенсация адвокатът получил пост в Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол. Имената на офшорните фирми и техните собственици са цитирани в Блиц и все още никой не може да свърже чуждестранните имена със Сидеров:

Оригинал  Свали

       На следващия ден, 09 юни 2011 г. Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев организират пресконференция, на която показват договорите за поръчителство и регистрация на една от офшорките:

Оригинал  Свали

       Относно "субсидията за предатели" - Огнян Пейчев твърди, че той, както и другите двама бивши атакисти около него, не са прехвърлили субсидията си. Не знам дали е лъгал към онзи момент, но това твърдение противоречи на официалния отговор на едно малко по-късно запитване от страна на Комисията за борба с корупцията за това кои са декларирали принадлежност към ГЕРБ (офлайн копие). Вижда се, че принадлежност към ГЕРБ са декларирали всички отцепници от "Атака" без Камен Петков. По-късно през 2012 г. става поредното извъртане на отцепниците. Честният и принципен Валентин Николов, заедно с други двама отцепници от "Атака" (Димитър Карбов и Огнян Тетимов), решават да прехвърлят своята принадлежност и субсидия от ГЕРБ към СДС. Повече информация за другите отцепници от "Атака" има тук.

       На 10 юни 2011 г. пълномощникът на офшорките Петър Петров отговаря на твърденията на депутатите от гореспоменатата пресконференция. В ефира на БТВ той казва, че не знае какво са подписвали депутатите две години по-рано, но от два месеца е подписал споразумение, което ги освобождава от всякакви договорености:

Оригинал  Свали

       Въпреки отричането на адвоката, няма как лидерът на "Атака" да не е замесен или поне да не е знаел за офшорните фирми и поръчителствата по кредит. Споразумението, което Петър Петров показва го има тук:       На 20 юни 2011 г. на брифинг относно новата им партия Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев отново повдигат темата за поръчителството, като този път успяват да направят известна връзка между Сидеров и офшорките. Те твърдят, че вероятните собственици на фирмите са Камен Тодоров Петров - вуйчо на Капка Сидерова и Христо Косев Христов, който е починал година преди въпросния брифинг. Отцепниците разпращат до медиите тези свои твърдения, но за разлика от медиите, Прокуратурата не им обръща внимание. На следващия ден Явор Нотев обявява, че бащата на идеята за договори за поръчителство е Валери Симеонов, а Димитър Стоянов я е привел в изпълнение.

       На 23 януари 2012 г. в интервю за в. "България Днес" Сидеров отрича да е знаел за "договорите за лоялност" на партия "Атака" и казва, че това е идея на Валери Симеонов. Според Сидеров няма как наказателен адвокат като Явор Нотев да има уменията да оформи такава финансова машинация, като тази, в която го обвиняват. Аз си запазвам правото да се съмнявам в твърденията на партийния лидер, че не е знаел за договорите.

       След две седмици, на 08 февруари 2012 г., бивши атакисти правят поредната пресконференция, на която обявяват, че ще дадат отново Сидеров на прокурор, защото предишното решение на Прокуратурата е неправилно. Ако не ви се гледа видеото - заканите им, че ще дадат Сидеров на прокуратура и ДАНС, ги има тук и тук. Засега резултат от тези сигнали не съм намерил...

       Употребата на "договори за лоялност", т.е. на плашило, което да предпазва малки партии от предатели, го има и в РЗС. Пак ще повторя, не одобрявам такива практики, но разбирам защо при липсата на законови мерки срещу партийното номадство, някои лидери прибягват до такива неетични средства. Дори Сидеров да е измислил и организирал схемата (а той отрича това) по-големият проблем е в липсата на законови средства за отзоваване на депутати, а не във формално законните, но неетични опити да се компенсира този недъг в законите ни.

       Както винаги, медиите дадоха гласност основно на обвиненията към Волен Сидеров (журналист) и покрай тях - и тези към Явор Нотев (наказателен адвокат). Необективните ни медии пропускат твърденията на отцепници, че схемата може да е рожба на Слави Бинев (едър бизнесмен с много международни връзки). Пропускат се и свидетелските показания пред СДВР, които са цитириани в прокурорското решение от началото на темата (офлайн копие). Там свидетелите твърдят, че идеята за задължаващите договори е на Валери Симеонов (богаташ, собственик на телевизия). Още по-интересно е сходството в действията и мисленето на Слави Бинев и Валери Симеонов:
  • на 22 юни 2012 г. ГОРД (новата партия на Слави Бинев) и НФСБ (новата партия на Валери Симеонов) правят обща пресконференция;
  • на 01 август 2012 г. на събрание на ГОРД са поканени Валери Симеонов и Валентин Касабов от НФСБ;
  • на 22 септември 2012 г. ГОРД и НФСБ организират общ митинг.
  • на 10 февруари 2013 г. на съвместна пресконференция Слави Бинев (ГОРД) и Данчо Хаджиев (НФСБ) говорят за общи действия, като съпредседателят на НФСБ не изключва коалирането с ГОРД в бъдеще (видеото съдържа два малки откъса от едночасовата конференция):

    Оригинал  Свали

7 <<        8        >> 9