Разделите на Волен Сидеров

8 <<        9        >> 10       


Show/Hide
Съдържание - списък с темите

       Тук съм разгледал разделянето на Сидеров с най-близките му хора - тези от телевизия СКАТ (2009 г.), както и раздялата със съпругата му и доведения му син (2011 г.).

Телевизия СКАТ
Семейство

Телевизия СКАТ

       Малко след изборите на 5 юли 2009 г. по телевизия СКАТ започва мощна пропаганда срещу Волен Сидеров заради подкрепата на "Атака" към ГЕРБ. Няколко месеца по-късно, на 07 ноември 2009 г., ръководството на "Атака" излиза с декларация, в която се цитира централния сбор на партията, искащ отчет от влезлите с листите на "Атака" членове на бургаския общински съвет.

       Отговорът на телевизия СКАТ е незабавен. Още същия ден Валентин Касабов спретва манипулация в предаването си "Паралакс" - че е поканил Сидеров, който от страх пред въпросите, които ще му се зададат, не е отишъл. Забележете как поканата, която е уж от дни, се отменя. Ще цитирам Касабов: "Петима Петка не чакат" (ако не ви се слушат всички епитети и метафори на Касабов - идете направо на 07:15). Интересно е как за по-малко от 10 минути след спешната смяна на темата в студиото се появява подходящ гост - изглежда г-жа Неда Карска е доста бърза:

Оригинал  Свали   Пълно видео (wmv)

       След четири дена, на 11 ноември 2009 г., собственикът на СКАТ Валери Симеонов заедно с повечето общински съветници от "Атака" в Бургас напускат партията, но по модела на всички отцепници остават на сладките си длъжности с титлата "независими":

Оригинал  Свали   Като wmv

       Обърнете внимание в горното видео ("Паралакс" от 11 ноември 2009 г.) как Сидеров казва на митингите: "когато дойдем на власт", а не "когато имаме 20 депутата". За подкрепата на "Атака" към ГЕРБ съм писал подробно в тази тема, а по другите обвинения във видеото давам кратки отговори тук:
 • Гласуване против намаляване на ДДС върху лекарствата и учебниците
  Първо да поясня недомлъвките за гласуването на "Атака" - гласувано е "Въздържал се" (Гласувания 6 и 7), а не "Против", както може да се подведе някой. Причината да не се гласува "За" промяна, която отговаря на краткосрочния план на "Атака" относно ДДС, е нуждата да се закърпят дупките в бюджета, които се оказват по-големи от обявените от Орешарски. Краткосрочният план в програмата на "Атака" е отразен през 2012 г., когато се внася законопроект за отпадане на ДДС върху хляб, лекарства, учебници и горива.
         Формалните аргументи на Сидеров за гласуването през 2009 г. са, че намаляването на ДДС върху лекарства и учебници не гарантира намаляване на крайните цени, както и че социално слабите потребяват лекарства и учебници в същата степен, в която и другите граждани (потърсете "Когато става дума обаче за цени на лекарства" в стенограмата). Законопроектът на "Атака" от 2012 г. е по-социален от предложението през 2009 г., защото нулева ставка за горива ще се отрази по-силно на цените, а социално слабите имат по-голяма нужда от евтин хляб (с нулев ДДС) от останалите граждани.

 • Липса на действия относно новините на турски по БНТ
  Директорът на БНТ Уляна Пръмова упорито отказва да свали новините на турски, позовавайки се на чл. 49 ал. 1 от Закона за радиото и телевизията. Заради това на 25 ноември 2009 г. (две седмици след излъчването на предаването по-горе) "Атака" внася законопроект, който коригира въпросния текст. Поради натиска от чужбина и неувереността на Бойко Борисов, Волен Сидеров убеждава премиера ни да се направи "оправдателен" референдум. Няколко дена по-късно Борисов се подчинява на Брюксел и се отказва от обещания референдум. През 2011 г. Сидеров опитва с подписка с 33 000 подписа да накара новия директор на БНТ - Вяра Анкова да свали новините на турски. Успехът е точно такъв, какъвто и на гореспоменатия законопроект, който е разгледан три години след внасянето му и на 03 октомври 2012 г. е отхвърлен още на първо четене (Гласувания 15 и 16).

 • Пасивност относно чешмата в Трънак и паметника на Енихан баба
  Изглежда сякаш Симеонов и Касабов очакват "Атака" лично да събаря паметници... Десет дена след предаването, на 21 ноември 2009 г., чешмата в Трънак е разрушена с решение на Върховния административен съд, а през 2010 г. в съседство с мюсюлманския паметник на Енихан баба започва изграждането на параклис.

 • Не се спира проектът за петролопровод "Бургас - Александруполис"
  Спирането на този проект е решено от Бойко Борисов и за "Атака" остава само да каже "Браво". Още през 2009 г. министър-председателят заявява своята негативна позиция към петролопровода, като се аргументира с референдумите в Бургас, Созопол и Приморско. Противопоставянето на Бойко Борисов продължава и през 2010 г., когато заявява категорично, че се отказваме от проекта и дори опитите на собствените му министри да го опровергаят не променят становището му. В крайна сметка през 2011 г., правителството прекратява участието ни в "Бургас - Александруполис".

 • Военни контингенти, НАТО и военни бази
  Изглежда в желанието си да критикува "Атака" Валери Симеонов е забравил, че мисията в Ирак свърши още през 2008 г. По някои въпроси "Атака" наистина прави компромис през първите две години, но се активизира, след като се вижда, че управляващите няма да спазят меморандума, който са подписали. На 6 юли 2011 г. (след изтичането на "гратисния период" за ГЕРБ) "Атака" внася проекто-решение за изтегляне на контингента ни от Афганистан. Забележете, че Парламентът систематично отказва да го разгледа - потърсете "Афганистан" в стенограмите от заседанията на 20 юли 2011 г., 31 август 2011 г., 28 септември 2011 г., 16 май 2012 г., 5 декември 2012 г. и 23 януари 2013 г..
         Относно НАТО и военните бази - Волен Сидеров прави демонстрация към американския посланик Джеймс Уорлик именно за базите. Причината за случката между Сидеров и Уорлик са отказите на американското посолството през изтеклите две години да приемат лидера на парламентарно представена партия каквато е "Атака" - самото посолство признава този факт. Поводът за случката е съвместното българо-американско учение "Тракийска пролет 2011", на което Уорлик беше заедно с министъра на отбраната Аню Ангелов. Въпросното "учение" се случва след пряката намеса на Уорлик при разногласията между Президента и външния министър именно по повод сигурността на България заради участието ни в НАТО-вски акции.
         Демонстрацията на Сидеров е следствие на факта, че Бойко Борисов очевидно няма да повдигне въпроса за базите пред американците. Въпреки че договорът за тези бази е ощетяващ за България, американците не спазват и малкото ангажименти, които са поели, като например отпадането на визите - повече информация има тук. След случая с Уорлик Сидеров за пореден път изказва своите резерви към членството ни в НАТО, а през 2012 г. предлага в референдума за АЕЦ "Белене" да се добави въпрос за членството ни във военния пакт.

 • Спаска Митрова
  Във видеото по-горе, т.е. през 2009 г., Касабов и Симеонов критикуват "Атака", че не прави нищо. Интересното е, че след като през 2010 г. "Атака" оказва помощ на Спаска Митрова, във вестника на Валери Симеонов пишат, че тя е купена от "Атака". Поради неистовото желание да се критикува по този въпрос, давам история на събитията.
         Първият сигнал за делото срещу Спаска е изпратен до ВМРО, което през 2009 г. излиза с декларация по въпроса. След декларацията всички български евродепутати изпращат писмо до Оли Рен, а Божидар Димитров (министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина) й предлага работа като експерт в екипа си. Лобирането за Спаска продължава и през 2010 г., когато Димитър Стоянов заедно с останалите ни евродепутати пишат до Щефан Фюле за нейния случай. В качеството си на член на междупарламентарната делегация между европейския и македонския парламент, Димитър Стоянов я назначава за консултант по въпросите със защитата на човешките права в Македония. Важното е да се знае, че Димитър Стоянов пише декларации в защита не само на Спаска Митрова, но и на други хора с българско самосъзнание в Македония. През 2011 г. Спаска Митрова говори за ползата от тази дейност:

  Оригинал  Свали   Цялото интервю

 • Пасивност спрямо териториални претенции към България
  Опитите на Първанов да се бие в гърдите като патриот за сметка на Македония са опровергани от македонския премиер, който изрично подчертава, че държавата му няма териториални претенции към България. Що се отнася до про-ислямисткото управление на Реджеп Ердоган и подопечните му, то "Атака" никога не е пестяла критките си и нео-османисткият напън на Давутоглу в Сараево също не е подминат. Симеонов и Касабов удобно "забравят" проекто-решенията на "Атака" за арменския и българския геноцид, както и за уреждането на задълженията на Турция към България съгласно Ангорския договор. На заседанието на разглеждащата ги комисия се вижда, че проекто-решенията са внесени в първия работен ден на 41 НС, т.е. на 14 юли 2009 г. Близо две години по-късно, на 9 март 2011 г., те са обсъдени и отхвърлени от Парламента. Последвалата намеса на турския вицепремиер във вътрешните ни работи, докато му гостуват депутати от ДПС, е показателна сама по себе си...
       Да се върнем на конфликта между Валери Симеонов и "Атака". Само малки медии си позволяват да вземат интервюта от нарочения за пореден път за злодей Сидеров. На 28 ноември 2009 г. лидерът на "Атака" прави нарочна пресконференция, в която разобличава лъжите и клеветите, сипещи се по негов адрес. На следващия ден, 29 ноември 2009 г., Сидеров гостува в друга бургаска медия, тъй като не го допускат до ефира на СКАТ:

Оригинал  Свали

       Медийното затъмнение над позицията на Сидеров и "Атака" се вдига лека полека и на 8 декември 2009 г. в. "Труд" публикува двете страни в конфликта: Волен Сидеров и Валери Симеонов. Макар да започва като политически конфликт, лека полека в конфронтацията се включват и неща "от кухнята". Като например кадровите решения - доведеният син, съпругата и тъста на партийния лидер са назначени на добри местенца. По-нататък добра дъвка се оказва вътрешно-партийното решение да се гарантира лоялността на депутатите с финансово плашило. Така от СКАТ обвиняват "Атака", че е семейна партия, както и че е фирма, ООД, пирамида и т.н.

       Недоволен от политиката на Сидеров и "Атака", Валери Симеонов си създава своя партия - Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Така постъпва един друг богат атакист - Слави Бинев, който си създава партия Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД). Изглежда, че Слави Бинев и Валери Симеонов имат сериозно политическо сходство:
 • на 22 юни 2012 г. ГОРД и НФСБ правят обща пресконференция;
 • на 01 август 2012 г. на събрание на ГОРД са поканени Валери Симеонов и Валентин Касабов от НФСБ;
 • на 22 септември 2012 г. двете партии организират общ митинг.
 • на 10 февруари 2013 г. на съвместна пресконференция Слави Бинев (ГОРД) и Данчо Хаджиев (НФСБ) говорят за общи действия, като съпредседателят на НФСБ не изключва коалирането с ГОРД в бъдеще (видеото съдържа два малки откъса от едночасовата пресконференция):

  Оригинал  Свали
       За това доколко "Атака" е частна фирма, може да видите темата за офшорните фирми. В следващата точка ще разгледам семейните отношения в "Атака".

Семейство

       Бивши атакисти често обвиняват, че Сидеров е "под чехъл" и твърде много се вслушва в Капка. Ето пример с Кирил Илиев, за когото съдът решава, че не е обиждал с думите, че "Атака" е семейна партия и се управлява повече от жена му, тъста му и доведения му син (тук давам само откъс от оригиналното видео):

Оригинал  Свали

       Сидеров признава, че се е подвел да назначи много от роднините на Капка на ръководни длъжности в партията. Интересното е, че нито брата, нито някой кръвен роднина на Сидеров е уреден в "Атака". Друго интересно е, че медиите са много усърдни като ровят в личния живот на Сидеров. Изглежда скандалите със сина на Петър Стоянов или връзката между Бойко Борисов и Цветелина Бориславова не са толкова интересни:

Оригинал  Свали

       Сидеров не е само под чехъла на жена си, но и под чехъла на тъста си. Национален координатор на "Атака" става бащата на Капка Сидерова - Георги Ибришимов, който е бивш зам.-министър на образованието в кабинета на Жан Виденов. Ибришимов започва масова подмяна на лидерите на местните структури, повечето от които са хора от средната класа и пенсионери, с богати бизнесмени. Така в името на парите господин тъста настройва много от структурите по места срещу Сидеров и централата на "Атака". Когато Волен Сидеров се опитва да си върне контрола над "Атака", става скандала и раздялата с жена му и доведения му син. Тогава с горчивина Сидеров казва "Видя се, че Атака не е семейна партия".

       Димитър Стоянов превръща личния живот в политика, като се занимава с отношенията между майка си и доведения си баща. Кой превръща личния си живот в политика, се вижда най-добре от действията на Капка и Димитър, които правят предварително обречена, но конкурентна на "Атака" партия - напук на Сидеров. Така думите на Камен Петков, че Капка е менажирала "Атака" излизат истина - не Волен, а Капка превръща "Атака" в семейна партия. Това, че Капка и синът й са майстори на семейните партии, се установява и от отцепници от "Атака", които опитват да се присламчат към конкурентната партия, но се отказват, защото е от семеен тип.

       Не знам дали е висш патриотизъм, караница за партията или афера с младата Деница Гаджева, но Сидеров остава без семейство. Още през 2006 г. той и Капка губят шанса да имат дете, тъй като Капка пометва по време на тормоза със случая на магистрала "Тракия". А с последната раздяла (2011 - 2012 г.) Волен остава дори без съпруга и син, било то и доведен.

       В желанието си да очернят Сидеров и семейството му медиите съвсем забравиха и човешките измерения на натиска върху него и семейството му. Защото след този аборт Капка няма как да има деца, а Сидеров няма свои биологични деца. Както и да е, ако оставим човешките взаимоотношения настрана, то може да кажем, че партия "Атака" се е отърсила от семейния синдром.

8 <<        9        >> 10