Господарите

29 Декември 2008г.

       След освобождението от турско робство бе обявена "третата българска държава" - Княжество България. Махнете "българска" и ще получите нещо по-близо до истината.

       След руско-турската освободителна война в България се назначава Временно Руско Управление (ВРУ), оглавено от княз Черкаски, а след смъртта му - от княз Дондуков-Корсаков. Именно по време на това чуждо управление първото ни ВНС приема най-демократичната конституция, която сме имали - Търновската Конституция.

       Грешките ни започват веднага, когато руснаците ни оставят сами да се грижим за управлението си. Първият ни избран княз е участвалият в руско-турката война австриец Александър фон Батенберг. На пръв поглед чудесен избор, но...
       Две години след като е избран започва да се консултира с руския император Александър III как да суспендира Конституцията ни. След преврат на 27 април 1881г. Батенберг отменя Конституцията и поставя началото на т.нар. режим на пълномощията. С оглед да стане централна фигура в управлението, разделя България на пет области, управлявани от руски офицери (използвани заради респекта, който имат сред обществото) и на практика въвежда военно положение. С брутални мерки от страна на княза изборите за II ВНС се спечелват от негови поддръжници. Това събрание отменя Търновската Конституция и предоставя неограничена власт на Батенберг за 7 години. Оформянето на Държавен Съвет (съставен от хора на княза), който да изготвя законопроектите и да контролира правителството, създава напрежение. В опит да го потуши, князът отново довежда руски офицери. Т.нар. "управление на пълномощията" - опит за пълновластие от страна на Батенберг, продължава малко повече от три години и се прекратява на 03 юли 1884г. от либералите на Петко Каравелов.
       Все пак, чест му прави, че след преврат и контрапреврат, Батенберг накрая абдикира (на 25 август 1886г.). Наследството, което оставя обаче е валидно и до днес - всички наши управници да се стремят всячески към абсолютна власт. Така е с немско-унгарската фамилия СаксКобургГота (Фердинанд, Борис III и Симеон II), така е и с българина Тодор Живков.

       Всеки народ заслужава управниците си. Фактът, че споменатите по-горе силни личности се опитват да наложат волята си по абсолютен начин, може да се дължи и на факта, че мнозинството от политиците ни са били (и сега са) просто чиновнически лумпениат - бай-ганювци, борещи се за келепир и облаги от властта. Хора, неимоверно безпринципни, активно калящи българските си опоненти, но веднъж докопали кокала - изключително раболепни към силните на деня.
       Докато не изградим политическа система, която да отхвърля безпринципните елитари, желаещи власт заради самата нея, никога няма да оправим управлението си и никой политик, независимо колко е честен и способен не ще се справи с блатото на политическия ни елит. Докато търпим безропотно ще ни мачкат и ще бъдем винаги жертва - както на родните лумпени, така и на чуждите политически интереси.


Паралели с днешната действителност:

       На 07 откомври 1879г. са проведени избори за Първо Областно събрание на Източна Румелия, която е васална на Турция. Изборите са етнически и българите печелят убедително (това доказва демографското превъзходство на българите над турците веднага след осовбождението). В днешно време май предимно ДПС печели в Източна Румелия...

       В периода 1879-1885г. масово се изкупуват земи в Източна Румелия от българи от Княжество България с посредничеството на правителствата и от двете страни. А сега - турци масово изкупуват земите ни.

       Изводите оставям на вас...