2013 г. - протест и НПО-та

1 <<        2        >> 3       


"Свободата е кокал, хвърлен на народа, за да си строши зъбите."
Александър Дюма - син

Окупирай протестите
Подмяната на протестите


       Опитите за подмяна на протестите срещу статуквото започнаха още от февруари. Ето някои от лицата, които опитаха още тогава да яхнат онези протести:       Предполагам, че помните Пламен Горанов - вторият починал след самозапалване и сравнен с Ян Палах и Мохамед Буазизи от "Дер Щандарт". Саможертвата на Пламен Горанов стана символ на февруарските протести, но зад нея изплуваха кандидат-политици като Янаки Ганчев и неправителствени организатори като Антоанета Цонева и Асен Генов. Последните двама не са случайни и това стана видно на юнските протести:       Втори и трети от ляво надясно са Асен Генов и Антоанета Цонева, а най-десният е пиара на Иван Костов Найо Тицин, за когото ще стане дума и по-нататък. Защо споменавам Асен Генов и Антоанета Цонева? Защото според "Вашингтон пост" Асен Генов е сред инициаторите на юнските протести (оригинал на статията), а Антоанета Цонева изпраща писмото за дебат от страна на протестиращите до Орешарски.

       Две неща са показателни за тези активисти:
 1. Наглост - например според Асен Генов живите факли през февруари са искали привилегии за разлика от юнски "хепънинги" и "пърформанси", които искат права. Сентенцията на интервюто я има във фейсбуука на Генов:         Покрай манипулацията, че февруарските протести са против евроатлантическата ориентация на България, Асен Генов си затваря очите за подсъдната липса на контрол над ЕРП-тата, заради която започнаха зимните протести. Хайде да си затваряме очите как Иво Прокопиев строи ВЕИ с пари от пенсионни фондове и как назначенията на ГЕРБ продължават със сключването на договорки с ВЕИ "на тъмно" дори след февруарските протести. Изглежда "средната класа" на Генов не се интересува дали т.нар. "енергиен микс" не бърка в джоба на обикновения човек, за да пълни джобовете на тарикати, подкрепяни от всякакви политически сили:

  Оригинал  Свали

         Моите "искания за привилегия" са премахване на ЕРП-тата и спазване на Европейските директиви, които в момента ги преизпълняваме и като проценти, и като срокове. Няма защо да се правим на по-католици от папата, пълнейки джобовете на чужди монополисти и на енергийни олигарси...

 2. Заплащане - идва от "филантропи" като Джордж Сорос (този на тениските им):

  Оригинал  Свали

         Асен Генов създава и участва в различни неправителствени организации (НПО), като на сайта на една от тях ("14 януари") признава, че е финансиран от "Отворено общество" и от Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа. Същият тръст плаща и на Института за развитие на публичната среда на Антоанета Цонева, към който Асен Генов е експерт (офлайн копие от Google кеш):

  Плащания за 2012 и 2103 година:
  "14 януари" от 15 юни 2012 г.
  до 15 януари 2014 г.
  79 960 USD
  (screenshot)
  "Институт за развитие на публичната среда" от 15 юни 2012 г.
  до 15 юни 2013 г.
  75 000 USD
  (screenshot)

         Както виждате, и двата проекта са свързани с начините за употреба на новите технологии с политически цели (на добре звучащия език на НПО, разбира се, се говори за "демократично развитие", "публична оценка на политики", "прозрачност" и т.н. с помощта на новите технологии).

       Тези двамата са чести гости в медиите, когато е нужен анализ на протестите, както и на това какво трябва да стане. При едно от гостуванията си те признават, че са финансирани със задгранични частни капитали:

Оригинал  Свали

       Чухте ли само заучените им фрази? Стана ли ви ясно как оставката на правителството на Орешарски и то задължително през есента на 2013 г., ще гарантира върховенство на закона при следващите управления?

       Ако се чудите какво толкова искат организациите и за какво са програмите, по които се плаща на Генов и Цонева, то знайте, че това не е гарантирането на върховенството на закона или борбата със "задкулисието". Те си вършат добре работата, за която им се плаща, но тя е друга и затова на тези теми изглеждат боси. Работата им е свързана с рекламиране и прокарване на неолиберализма и съответно на "свободните пазари", които трябва да включват медии, здравеопазване, образование, банки, а защо не и политици. Разбира се, всичко това е скрито зад добре звучащи програми, като "мобилизация на независимите културни сектори в политиката", "практики за стимулиране на гражданското общество", "креативност в училищното ежедневие" и т.н. Достатъчно е да видим, че заплащането идва от Отворено общество на Сорос и Фонда на братята Рокфелер, за да имаме едно наум.

       Браво на Генов и Цонева, че са спечелили конкурси, съревновавайки се с подобни на тях кандидати. Но програмите, по които работят тези политиканстващи "случайни лица", се заплащат с интернационални частни капитали и икономическата им зависимост от тези капитали не бива да се пренебрегва. Ето например как на 40-ия ден от протеста, добре платената за своята гражданска позиция Цонева, работи по програмата "бутай се в полицаите":

Оригинал  Свали

       Това, че не съм споменал останалите НПО на яслите на соросоподобни "филантропи", не означава, че ги няма. Поинтересувайте се и ще видите, че има дори дългосрочни проекти като училището за политици "Димитър Паница" на Саша Безуханова. За начало използвайте списъка с 24 НПО, които на 17 юни отказаха диалога с Орешарски, докато не се изпълнят ултиматумите им. Задълбах с тези двамата, защото още през февруари загатнаха какво ще стане през юни. Също така, освен "евро-атлантически" НПО-та, тук има и турски такива, които директно агитират за гласуване за турски лидери (Ердоган в случая с линка по-горе) или най-скромно искат турския език, който според тях е единственият "майчин" език в България, да се изучава задължително в училищата...

       На юнските протести има и други хора, които са платени за тяхната политическа позиция. Става дума за политически пиар агенции, за чието "случайно" участие по медиите ще пиша по-нататък.

1 <<        2        >> 3