2013 г. - протестиращите "десни"

4 <<        5        >> 6       


"Свободата е кокал, хвърлен на народа, за да си строши зъбите."
Александър Дюма - син

Окупирай протестите
Подмяната на протестите


       В началото и аз протестирах срещу назначението на Делян Пеевски, но бързо усетих, че не ми се скача, за да доказвам липсата на червенина у мен. Наистина бях възмутен от това безумно назначение и протестирах срещу него. Но как се протестира, когато до теб протестира Георги Харизанов - бивш шеф на "Напоителни системи" в правителството на ГЕРБ? Какво му е лошото ли? Ами това скандално назначение на ГЕРБ не само нямаше образователен ценз и наводни село Бисер, но се оказа и осъждан за изнудване. Не е приятно да протестираш до осъждани партийни функционери, които се надяват партията им да е с нов мандат след изборите. На снимката Харизанов е с розовата тениска:       Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството от ГЕРБ, също наруши повелята на своя лидер, като отиде на протеста:       За да не бъда обвинен от седесарите, че ги игнорирам - ето снимки на Мартин Димитров, който също реши да се появи на юнските протести:

       Сигурно се питате защо слагам снимки на политици от протеста? Не отричам правото на политиците да имат гражданска позиция, но протестите са уж за морал в политиката. Морал от вече провалили се политици трудно може да се очаква, а отказвам да повярвам, че протестът на политически обременени хора е алтруистичен и те не искат реанимация и връщане във властта. Например ДСБ и Кунева призоваха симпатизантите си да се присъединят към протестите още от първия ден - един вид да се противопоставим на мафията "заедно". Сякаш не са ни управлявали и не са били (и може би още са) част от въпросната мафия. Ето - Прошко Прошков като лице едновременно на Костов и Кунева (бил е и в двете партии) също протестира:       За домашно ще ви оставя да проверите връзката на Александър Димитров (хвърлячът на черен хайвер срещу Парламента) с РЗС и ВМРО, както и на съпругата му със СЕМ и ГЕРБ...

       Юнският протест можеше да е масов колкото февруарския и да е много по-смислен, ако не бе превзет от "случайни" подстрекатели и манипулатори, делящи ни на "десни" и "леви", "красиви" и "грозни", "юнски" и "февруарски" и т.н. С елитаризма на "случайните" пропагандатори, както и с липсата на социални и икономически послания няма как да се привличат части от електората на управляващите. Викове от сорта на "червени боклуци" и употребата на "турци сте" като обида, могат само да скарат протестиращите със симпатизантите на БСП и ДПС, но не и да ги увлекат в нещо с обща кауза. Без подкопаване на подкрепата от собствения му електорат, властта на Орешарски няма как да бъде застрашена.

       Дали наистина целта на протеста е да се свали правителството на Орешарски? Дали протестът не се използва като фон, на който "случайни" лица и вече провалени политици да налагат чрез медиите тезата, че планът на Орешарски за анти-монополна политика (офлайн копие на "екшън-плана") е "ненормален", докато "нормалният" неолиберализъм е модерен, красив, успешен и т.н.?

       За разлика от "нормалността" на Зорница Миткова, аз смятам, че е нормално първо да се правят протести с искания за управленска дейност - било за социални или икономически промени, било за отделни назначения (като това на Пеевски). Едва след неуспехите на такива протести трябва да се правят чисто политическите протести, искащи безусловно оставка. Още по-малко ако няма конкретна идея кой да управлява на мястото на тези, срещу които се протестира. Хептен по-малко пък ако няма искания какви мерки трябва да предприеме този, който ще дойде след свалените от власт.

       Единственото, което обединява протестиращите е следващият управник да бъде "десен". Кои са обаче протестиращите "десни"? Такава е например Людмила Филипова - внучката на Гриша Филипов (работил в ЦК на БКП и Министерски съвет, член на Държавния съвет на НРБ, бил е и министър-председател на НРБ). Дете на номенклатурата вика по площадите "червени боклуци":


Оригинал

       Внучката на Гриша Филипов смята, че България има нужда от потомствени политици и през 2004 г. става член на организационния комитет "Новото време" - партия от отцепници от НДСВ, която почти се коалира с ДПС за изборите през 2005 г.


Оригинал

       Друг потомствен "десен" е Мария Балева - внучката на Милко Балев (32 години е началник на кабинета на Тодор Живков, наричат го "сивият кардинал" на БКП). Внучката на величието от ЦК на БКП смята, че дядо й би одобрил участието й на протестите, нищо че виковете "червени боклуци" обиждат паметта му:


Оригинал

       Кой още може да вика "червени боклуци" ако не техен "син" еквивалент? Типичен пример за такъв "десен" е Иво Инджев, който продължава да вижда сърпове и чукове, както и СССР през 2013 г.:


Иво Инджев - 08 април 2013 г.


Иво Инджев - 05 юли 2013 г.

       Тези дълбокомислени "антикомунистически" лозунги дават тон на другите "десни" от юнските протести:


Папагали - 08 юли 2013 г.


4 <<        5        >> 6