2013 г. - карнавалът на "средната класа"

3 <<        4        >> 5       


"Свободата е кокал, хвърлен на народа, за да си строши зъбите."
Александър Дюма - син

Окупирай протестите
Подмяната на протестите


       Бидейки програмист с добра заплата, без да съм олигарх, предполагам, че мога да се пиша "средна класа", т.е. нещото, за което се твърди, че протестира през юни 2013 г. Когато започна медийната пиар кампания за "красивите", "умните", "успелите", въобще - "средната класа", аз изведнъж се почуствах аутсайдер. Не се чувствам по-красив или по-умен от другите, а за мен е обида да се наричам "успял", когато виждам около себе си безизходица, граничеща с отчаяние, както и унижени възрастни хора, инвалиди и обидно ниско заплатени работници. Демонстративното благополучие на докаралите ни до това състояние е обвинителен показалец, насочен към мен в качеството ми на "интелигенция", която е допуснала това да се случи. На това не виждам как точно ще се усмихвам, т.е. не само не съм "средна класа", но и се оказвам неподходящ за юнските "усмихнати" протести.

       Аз може и да страня от този превзет от НПО-та и пиари протест, но за сметка на това той сплотява артисти и музиканти в едно общо театрално-музикално представление. Малко са протестиращите актьори като Теодор Елмазов, които смятат, че протестът се превръща в шоу и с този подход може да се разхождат безрезултатно до Нова година. Важното е какво смята основателят на Съюза на артистите в България и съответно негов председател:       Причина за активността на Христо Мутафчиев има - Бойко Борисов му спаси живота, за което актьорът ще е признателен до гроб. Ето защо Христо Мутафчиев агитира артистите да се съберат за протестите пред фонтана на площад "Независимост":       В интервю за Фрог нюз председателят на Съюза на артистите в България признава, че подготвя своя лична декларация, която някак "се прочита" на Общото събрание и хоп - съюзът приема въпросната протестна декларация. Така Съюза на артистите в България протестира с лекото побутване на Мутафчиев:       Защо споменавам личните политически пристрастия на председателя на Съюза на артистите в България? Защото именно политически ангажирани лица опорочават протеста. Пример за това е разказът на Теодора Тодорова как гербери и седесари се нахвърлят върху нея, защото заявява, че е протестирала и през февруари. Спомнете си видеото със служителката от пиар агенцията на Плевнелиев и Райков или пък изказванията на неправителствения организатор Асен Генов. Манипулаторите искат да са различни, да нямат нищо общо с гражданските протести от февруари. Юнските протести трябва да са различни, те не може да имат социални и икономически искания. За разлика от февруарските протести, юнските трябва да са само и единствено политически...

       От голямото разнообразие на "пърформънси", които сътвори "средната" класа, съм споменал два в темата за подкрепата към протеста: на Найо Тицин и на Таня Илиева. Знамето на европейския съюз в ръката на последната се вее и на инициативата "отсвирваме ви", като е слято в едно с българското:

Оригинал  Свали

       Дано развяващите това двойствено знаме осъзнават, че съгласно чл. 15 ал. 1 от Закона за държавния печат и националното знаме на република България знамето ни е символ на нашите независимост и суверенитет, които са ограничени от членството ни в Европейския съюз. Преотстъпването на суверенитета ни и приемането на наднационални юридически актове не са незаконни и са факт, като аргументацията за това дава Конституционния съд - вижте например Решение № 3 от 5 юли 2004 г. по конституционно дело № 3 от 2004 г. за конституционните промени, необходими за влизането ни в ЕС:
От това следва, че народът може по своя воля чрез избраното от него Народно събрание да делегира част от суверенните си права съобразно изискванията на международен договор, по който България е страна.
       Но стига с тези сериозни теми - все пак става дума за карнавал. За красив завършек давам снимки от представлението на балерината Натали, която рязко увеличи почитателите си със своето атрактивно шоу:


Източник


Източник


Източник


Източник

3 <<        4        >> 5