Босът на бившата ВИС Георги Илиев се отърва с глоба за побоя в БИАД

Оригинал на статията
Още по темата

в. Дневник, 15 Май 2003г.
Павлина Желева, Поля Лесова


Софийският районен съд (СРС) в четвъртък осъди президента на "ВАИ холдинг" Георги Илиев да плати 1200 лева обезщетение на един от собствениците на дискотека БИАД и акционер в "МИГ груп" Славчо Бинев и 700 лева глоба в полза на държавата. Илиев беше обвинен, че нанесъл побой на Бинев през октомври 2000 година. Сумата, която поиска Бинев, беше 50 хиляди лева.

Съдът призна Илиев за виновен за причиняване на лека телесна повреда, но го оправда по обвинението за хулиганство. Съдията Мирослава Тодорова приема, че Илиев е нанесъл на Бинев само един силен удар с отворена длан, който не е бил забелязан от хората в БИАД освен от седящите на масата. "Хаос не е настъпил и заведението е продължило да работи, следователно не е налице грубо незачитане на обществения ред", обяснява Тодорова. Тя освободи шефа на бившата групировка ВИС от наказателна отговорност, защото сътресението на мозъка, което е причинил на Бинев, е било временно. В мотивите си тя обяснява, че Бинев е предизвикал Илиев да го удари с репликата - "За висаджийски боклуци няма място в моето заведение."

Инцидентът между Бинев и Илиев стана преди две години и половина, когато шефът на "ВАИ холдинг" поискал да влезе в БИАД заедно с гардовете си, но охраната на ресторанта им обяснила, че присъствието им в заведението е нежелателно. Независимо от това компанията влязла вътре и се отправила към сепарето, в което се намирал Бинев. Двамата се ръкували и веднага след това Илиев ударил Бинев в главата. Доволен съм от решението на съда и ще платя обезщетението, заяви Илиев. Той беше оправдан за същия случай преди година, но Върховният касационен съд откри нарушения по делото и го върна за ново разглеждане.

Веднага след огласяването на присъдата Бинев свика пресконференция. "За мен делото не е завършило и съм твърдо решен да карам докрай", заяви той. Бинев отрече да е наричал Илиев "висаджийски боклук". "От мотивите към присъдата останах с впечатлението, че сам съм си удрял главата," каза съсобственикът на БИАД. Според него бавността, с която се решават делата, ги обезсмисля. "Обществото е в състояние на гражданска война", заяви Бинев и призова за реформа в съдебната система. Той разказа, че някои от свидетелите по делото са били подложени на натиск. "Още когато отидох да се оплача в полицията, десет пъти ме питаха сигурен ли съм, че ще пускам жалба срещу Георги Илиев", каза той.

"Още не сме решили дали ще обжалваме", заяви адвокатът на Бинев Любомир Новиков. Той се оплака, че по време на разследването на побоя в БИАД е бил подложен на натиск. "Беше извършено незаконно претърсване на кантората ни и бяха иззети адвокатските досиета и компютри", твърди Новиков.