2013 г. - протестите и Президента

6 <<        7              


"Свободата е кокал, хвърлен на народа, за да си строши зъбите."
Александър Дюма - син

Окупирай протестите
Подмяната на протестите


       С помощта на нашия президент юнските протести се качиха с едно стъпало над медийните манипулации, опитите за политизиране и участието на не-български частни капитали. Като начало, Росен Плевнелиев реши да се разчувства от този толкова "симпатичен" протест:

Оригинал  Свали

       Интересно как се възмущава, когато няколко десетки хиляди демократично протестиращи са наречени "лумпени", но не реагира по никакъв начин, когато са наречени по същия начин няколко стотици хиляди демократично гласували за партия "Атака". Трудно е да се разбере кога да му вярваш - помните ли как навремето най-лицемерно разправяше, че не иска да става президент и ще се съпротивлява на такива предложения:

Оригинал  Свали

       Това му лицемерие си е май характерна черта. Плевнелиев твърдеше на февруарските протести, че нови избори са най-лошият сценарий, а на юнските протести заяви, че изборите са единствения демократичен изход:

Оригинал  Свали

       Нашият президент дори заяви готовност да назначи ново правителство...

       Той твърди, че можем да поемем нов външен дълг, докато на власт все още е Бойко Борисов - март 2012 г. През 2010 г. Плевнелиев няма проблеми с изхарчването на 1 милиард лева, без да са разпределени по министерства и без да са гласувани от Народното събрание (НС). Може би защото по същата технология - с постановления на Министерски съвет, лично той е похарчил над 355 милиона лева:

Оригинал  Свали

       Същият този Плевнелиев, на основата на своите принципи, налага "частично вето" над бюджета на Орешарски заради непрозрачно разпределение, на митологичния заем от 1 милиард лева. Харчещият неразчетени предварително и неодобрени от НС пари изведнъж поиска "прозрачност". Що се отнася до самия заем, който толкова притеснява протестиращите, тук слагам интервю на професор Румен Брусарки - преподавател в УНСС, който още през февруари 2013 г. заявява пред БНР, че сме изхарчили 7 милиарда повече, отколкото можем да си позволим и с опоскания от ГЕРБ фискален резерв ще трябва да се взема заем:

Оригинал  Свали

       Промяната в принципите на нашия принципен президент ни кара да се замислим - дали извъртанията на Плевнелиев не са следствие на факта, че той не е президент на България и българите, а е президент на ГЕРБ и Бойко Борисов:       Дали е президент на всички българи е неясно, но с подкрепата си към юнските протести, си е осигурил спокойствие вкъщи, тъй като съпругата му Юлиана Плевнелиева протестира поне от 19 юни:       Плевнелиев отказва да отиде на изслушане при Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси с твърдението, че "няма да участва в партизански битки и политическо заиграване". Така той нарушава чл. 80 от Конституцията ни, а има наглостта да твърди, че "ще действа единствено и само за да бъде уважавана Конституцията". Каква конституционност да очакваш от президент, който е просто изпълнител на заръките на реформаторския блок, когато налага своето вето над бюджета?

       Сигурно се чудите защо пиша толкова за двуличието и наглостта на Плевнелиев? Правя го, за да разберете по-лесно лицемерния начин, по който той зае страна в конфликтна ситуация, т.е. при наличието на митинги "против" и "за" Орешарски. Съгласно чл. 92 ал. 1 от Конституцията Президента олицетворява единството на нацията - нещо, което Плевнелиев загърбва. Вместо да каже, че иска да са защитени правата и на едните, и на другите, нашето олицетворение на единството на нацията зае страната на протестиращите. Плевнелиев дори е готов на конфликт между институциите със своето вето, в името на това да се хареса на протестиращите и на реформаторския блок.

       Вместо заключение на темите дотук, ще дам едно интервю на Петьо Блъсков от 27 юни 2013 г., в което той говори не само за Плевнелиев и ГЕРБ, но и за неправителствените организации:

Оригинал  Свали

6 <<        7