Теми

       Тук са темите, които ме интересуват.

       Тъй като се считам за патриот, съм наблегнал доста на темите свързани с родината ми - България и моя род - българския. Ще видите, че умишлено съм избягвал думи като народ, нация и етнос поради неясната им дефиниция.

       Когато трябва да отправям пожелания най-често казвам "жив и здрав", тъй като смятам това за най-важното. След това идват щастие, късмет и т.н. стандартни пожелания. Проблемът със здравето е, че го оценяваме едва когато го загубим. Тюхкаме се, обещаваме си, че ще водим по-здравословен начин на живот и като се пооправим - пак се връщаме към старите навици.

       Със своята дейност хората променяме твърде сериозно нашия дом - Земята. Засега не сме намерили по-уютно място от родната планета, затова смятам, че е важно да обръщаме внимание на това как се отнасяме към нея. Макар да не смятам за вярна теорията, за причиненото от човека глобално затопляне, считам че трябва да проявяваме повече отговорност към околната среда. Да не забравяме, че човешката безотговорност предизвика екологичната катастрофа Чернобил. Аварията в атомната електроцентрала е трагедия с 900 годишни последствия за природата! След като учени и екипи, които специално трябва да се занимават с предпазване от проблеми ги подцениха, какво да кажем за обикновения средностатистически гражданин... Но все пак - малко грижа за природата никога не е излишна.

       Аз съм расъл и съм се учил по време на комунистическото робство, когато религията се считаше за "опиум за народа". Всъщност без "опиум за народа" не е възможно да се гради каквото и да е общество. Европейската цивилизация е изградена на основа на "опиума", наречен Християнска религия. Американската например, е изградена на основата на "опиума" долар (т.е. върховният бог е алчността - като еврейския Мамон / Mammon). Комунистите се опитаха да наложат "опиума" наука. Нютон е доказал вече, че за будния интелект не е необходимо научните и религиозните търсения да си противоречат. Факт е - религия и наука могат да вървят ръка за ръка. Така и не можах да стана вярващ християнин, но съм чел много литература, а и самата Библия (е, не всички 66 книги на Стария и Новия Завет ). Четенето на Корана и Библията само затвърди мнението ми, че е необходимо в училище да се изучават религиите наравно с другите предмети.

       И накрая - изучавайки религиозните книги щеш - не щеш изучаваш и малко история на арабите, египтяните, юдеите, израилтяните, персите и въобще - на всички замесени в книгите. Изучаването на религиозните и историческите книги ме наведе на някои мисли, които съм споделил в директорията Ционизъм.